Eneste land i verden med Dab-radio, er det lurt?

Norge er eneste land i verden med Dab -radio. Hvorfor tror vi det skal fungere så greit her kontra i andre land, spør Demokratene i Norges tredjekandidat Vest Agder, Jorunn Aaselle Olsen, «I Irland har man begynt å slukke sine Dab-sendere. Hong Kong vedtok før påske å slukke alle sine Dab-sendere. Finland skrinla Dab for godt i 2007. Og Sverige gjorde det ifjor. Danmark har utsatt Dab til 2027,» forteller hun..

Nå har ITU, international telecommunication union, akkurat bestemt at FM-radio skal være installert i telefoner og nettbrett pga beredskapsformidling når krisesituasjoner oppstår  I USA har det allerede trådt i kraft . Mexico har vedtatt det samme,» legger hun til.

Aaselle Olsen mener vi blir sårbare med å stenge ned FM nettet. «For ett par år siden forsvarte NRK seg med at det ville koste 200 millioner kroner for å ruste opp FM- nettet. Men de har brukt milliarder på Dab. Men nå bruker de 200 millioner på å tette Dab-hull Dette tar nok ikke nattesøvnen fra herrene i NRK. Det er jo våre lisenspenger de bruker. NRK sine utgifter bør dekkes av statsbudsjettet og ikke lisens-finansieres,» mener tredjekandidaten for Demokratene i Norge i Vest Agder.

Hun minner om at fremtidsforsker Eirik Newth, opprinnelig astrofysiker, sier at Dab er noe av det dummeste norske myndigheter har gjennomført. «Mens resten av verden snakker om G5, og går bort fra Dab, bruker vi milliarder på noe som nesten blir umulig å få solgt videre til andre land,» mener hun..

 

 • Schlanbusch

  Hvordan kan man ta en artikkel med så mange løgner på èn gang, seriøst??

 • Kristoffer Hansen

  Nevn en!

 • telegrafist

  FM är världsstandard och finns i 220 länder. Endast ett (1)land har beslutat stänga FM. DAB utmanas av andra digitala system för marksänd radio som DRM, HD-Radio och CDR samt DVB-T2. Stora länder som Indien, Brasilien, USA, Kina, Japan och Ryssland väljer alrig DAB p.g.a. Den begränsade sändarräckvidden. Den enda lyssningsplattformen för radio som utmanar FM är Internet via fast och mobilt bredband. Norge sitter nu med Svarte Per…

 • telegrafist

  Stortingsbeslutet om DAB har tagits helt byggt på ett vinklat faktaunderlag från DAB-lobbyn. Oberoende expertis från Norge och utlandet har man inte lyssnat på. En skandal.

 • Roger Alvær

  For det første sier hun at er alene om DAB, bare tull. Flere europeiske land har DAB, men i flere land har det ikke vært vellykket fordi utbyggingen ikke har vært organisert like bra som i Norge. Dessuten sier hun at det vil koste 200 millioner å ruste opp FM nettet, igjen bare tull. De sa det ville koste 200 millioner å drifte FM nettet videre. Det vil koste mye mer å ruste opp FM nettet. Det er nemlig helt utslitt. Norge var de første til å bestemme at de ville slukke FM nettet, men flere andre land vurderer det. Hun sier også at svenskene skrinla DAB ifjor for godt. Igjen bare tull. Svenskene sa de ville sitte på gjerdet foreløpig for å se hvordan det gikk i nabolandene. Og hvorfor snakker hun om G5 og sikkerhet? Regner med at det er 5G hun mener. Det vil beredskapsmessig være særdeles uklokt å legge alle beredskapskommunikasjon til publikum sammen med mobilnettet. Når mobilnettet er ute, som det av og til er, så vil all kommunikasjon til publikum så fall være ute. Og hvorfor snakke om at vi bruker milliarder på noe som vi ikke kan få solgt videre til utlandet? Tror hun at vi har funnet opp DAB og skal selge det? DAB er den standarden som er anbefalt av den Europeiske Kringkastingsunion for de land som ønsker å bygge ut digital radio. Og at det ikke var plass til flere radiokanaler i FM nettet tenker hun ikke på. Hva med alle dem som ønsker å starte med radiosendinger men ikke fikk konsesjon fordi det ikke var plass i FM nettet? Jeg har begynt å høre mye mer på radio etter at DAB kom, og er meget fornøyd. Digital radio måtte komme uansett, og det ville være uklokt å bruke millioner på også å drifte FM nettet parallellt. Da er det mye bedre å bruke de pengene på å bygge ut DAB nettet skikkelig.

 • Sina Staes

  DAB er for lett å hacke… så nei, det er ikke lurt

 • Tor Kjell Valvik

  DAB+ SAMT FM, ville vel være det beste for alle? DAB+ for dem som ønsker MANGE kanaler, FM for dem som ønsker å lytte til radio – uten- INTET SIGNA melding.
  Uten at jeg er noen ekspert, verken på økonomi eller data/tele, så har vel BÅDE FM og DAB+ sine fortrinn, hvorfor ikke ha begge? Det bør ikke være slik at man kommer trekkende med: Norge har IKKE råd!
  Norge HAR råd både til det ene og det andre.
  Om vi sier 1 milliard = 1 krone, så har Oljefondet ca 8000 kroner..
  Om vi bruker 2 kr til f.eks. til DAB+ og 20 øre til FM, da er det fremdeles nær 8000 kroner igjen på konto.
  Som et lite eksempel, betaler bilistene inn ca. 72 kroner / år. Hva får man så igjen av radiosignaler på norske veier?
  Jo, det er riktig nok; det er kun NRK som til nå har kuttet FM, ikke lokalradio eller NRK uavhengige stasjoner. Foreløpig!

 • Bjørn Authen

  Forsøket på tvangsinnføring av DAB i Norge kan utvikle seg til å bli en av de største rikspolitiske skandaler i landet i nyere tid. Stortinget ble beviselig ført bak lyset i 2011, men nå når sannheten rundt NRKs og DRNs metoder som er benyttet for å presse dette helt ubrukelige radiomediet for bakkesendt riksradio på folket, snur de fleste politikerne seg vekk. Vi stoler på at du Aaselle Olsen kan bruke din røst på å avverge den videre rasering av FM-nettet, og få denne saken frem i dagen igjen . FØR valget nødvendigvis!

 • Bjørn Authen

  Vi ER alene om DAB Roger Alvær! Alene i den forstand at dere er i ferd med å DREPE FM. Det du lirer av deg over er jo reneste svada, men i tråd med DRNs «bibel». Hvem snakker om at det koster milliarder av kroner å ruste opp FM-nettet i Norge?? Et FM-nett som fra før var kjent for å være et av verdens beste! Svenskene HAR skrinlagt DAB. Hvis du betviler dette er du velkommen til å ta et møte med Christer Hederström. Han kommer til Oslo og Stabekk kino 5. september på et tverrpolitisk valgmøte, der blant annet DAB-skandalen skal redegjøres for. Beredskapsmessig er DAB en KATASTROFE, og kanskje det som mest av alt beskriver DAB-svindelen på sitt groveste. Satellitt-bortfall, og alt er dødt. Norge har i tillegg lagt ned Loran-C som var eneste backup-alternativ. EBU er som kjent hovedsetet for den groteske lobbyvirksomhet som er bedrevet for blant annet å forsøke å presse DAB inn i Norge. I Storbritannia foregår samme fandenskapen, og hvis Torvmark brøler lenge nok at satsingen i Norge gikk «very well actually» så kan den nevnte lobby muligens få et mer gunstig utgangspunkt når FM i UK også skal forsøkes raseres. Digitalradio måtte komme uansett…. Ja som nettstreaming, og ikke elendig DAB. Vi er blitt forsøkt rundtlurt av systemet der du spiller en aktiv rolle. Du kan hånflire så mye du vil når du leser dette. Men den elendige teksten du lirer av deg over gjør oss ytterligere forbannet. Men du fortsetter selvfølgelig å installere dette makkverket i tunneler, og overalt ellers. Levebrødet ditt sier du? Reis og ryk!

 • arne

  Og du jobber i …???
  http://tcconnect.no/nyheter/

 • Runar Lund

  Land med nasjonal dekning av DAB

  Danmark
  Tyskland
  Nederland
  Italia
  Sveits
  Storbritannia