Kun norske flagg på 17.mai

Tredjekandidat på stortingslisten til Demokratene i Norge i Vest Agder, Jorunn Aaselle Olsen, mener det er en selvfølge at det kun er norske flagg i 17.mai. «Det er vår grunnlovsdag som ble signert og undertegnet av presidentskapet i riksforsamlingen 1814. En regner at 17.mai ble innstiftet som nasjonal dag i 1836. Det året da stortinget feiret 17.mai-fest for første gang. Fra 1947 er 17. Mai en offisiell flaggdag og offentlig høytid,» sier hun.

Det første offisielle barnetoget, som bare besto av gutter, var i Oslo i 1870. Jentene fikk være med fra år 1889. Den norske kongefamilien har stått på slottsbalkongen siden 1906. Rødrussen har vært med i feiringen siden 1905, og blårussen siden 1916.

Som argument for at det bare bør brukes norske flagg i offisielle arrangementer 17.mai viser hun til at 17 mai er sterkt preget av tradisjoner. «Vi markerer og feirer Norge som selvstendig rettsstat med demokratiske rettigheter. Man sender ikke barna i bursdag til andre barn med krone på̊ hodet, og tror det er vårt barn som skal feires. De som er fra andre land er jo hjertelig velkommen til å feire denne dagen med oss. Og om de vil feire sin nasjonaldag i Norge, så inviter nordmenn på̊ feiringen,» sier hun.

  • Maria Longo

    Det begynner å bli patetisk med samme debatt hvert år om norsk flagg på 17. mai. Det er en selvfølge at det er norsk flagg som skal brukes på 17. mai. Altså Norges nasjonaldag = norsk flagg, Frankrikes nasjonaldag = fransk flagg, Pakistans nasjonaldag = pakistansk flagg, etc., etc. Hvorfor skal det være så x@#£x vanskelig å forstå det?