Folk med dårlig råd skal fly mindre og la bilen stå

makvanEtter mer enn tre år med Fremskrittspartiet og Høyre i regjering er det blitt dyrere å kjøre bil og dyrere å fly, takket være stortingsflertallets avgiftspolitikk. «Folk med dårlig råd skal fly mindre og la bilen stå», konkluderer Gunnar Stavrum i Nettavisen regjeringens politikk. I tillegg har regjeringen redusert minstepensjonistenes kjøpekraft. «Det var vel ikke akkurat det vi forventet oss av et parti som FrP, som lovet et enklere liv for folk flest,» sier lederen for Demokratene, Makvan Kasheikal.

Nå ser vi resultatene av den nye flyseteavgiften. Flere flyselskap reduserer tilbudet til sine passasjerer. Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til Aftenposten at selskapet vil legge ned direkterutene fra Værnes til Berlin, København, Tromsø og Evenes, samt ruten til Korfu i Hellas.  De kommer også til å redusere avganger mellom Oslo og Alta. Fra før er ruten mellom Ålesund og London varslet lagt ned, skriver avisen. Årsaken er forventet lavere etterspørsel på grunn av prisøkningen. Også SAS har planer om å redusere sine tilbud.

Kasheikal frykter at konsekvensen av flyseteavgiften også vil bli økte flypriser utover avgiften. «Når etterspørselen synker og det blir færre passasjerer på hver flyavgang kan vi risikere at flyselskapene vurderer det som gunstig å øke prisene for de gjenværende passasjerene,» sier han. Og viser også til at avgiften allerede har ført til at en flyplass er nedlagt og mange mennesker har mistet sitt arbeid og er blitt avhengig av statlige støtteordninger. «Det er et håp om at Rygge Flyplass kan komme i drift igjen, men det er jo langt ifra sikkert,» sier han.

«88 kroner i avgift hver vei kan kanskje virke som lite penger for passasjerer som bruker like mye på øl og mat mens de venter på flyavgangen. Men det rammer hardt de som har dårlig økonomi og derfor reiser med lavprisflyselskap. Da er rundt 180 kroner i ekstrapris på en weekendtur pr. familiemedlem en betydelig prosentvis ekstrakostnad, spesielt dersom det er en ung familie med barn. Det er også mye penger for en minstepensjonist, og vil for mange utgjøre akkurat den ekstra utgiften de ikke har råd til, slik at weekendopplevelsen i en europeisk storby må droppes,» sier han.

«Det er ganske utrolig at vi har partier i regjeringen som på denne måten reduserer handlefriheten og livsgleden til de menneskene som har minst fra før, og trenger adspredelsen mest,» konkluderer han.