Kristiansandpolitikere stimulerer tiggerne til å bli i byen

Tiggerne i Kristiansand, hovedsakelig sigøynere fra Romania, får nå et oppgradert overnattingstilbud for vinteren, dekket av Kristiansand kommune med tilskudd fra staten. Det reagerer gruppelederen for Demokratene i Norge i Kristiansand bystyre, Vidar Kleppe, på. «Den eneste og beste løsningen på dette hadde selvsagt vært å sende hjem igjen alle utenlandske tiggere fra Kristiansand og Norge», sier han til 247avisen.

Kleppe mener at byens politikere, i samarbeid med private organisasjoner som Kirkens Bymisjon, bidrar til å holde de uønskede tiggerne i byen, i stedet for å oppfordre dem til å dra tilbake til deres egne hus i hjemlandene. Han mener pengene heller burde vært brukt til å styrke arbeidet for byens egne norske bostedsløse.

Sammen med Frelsesarmeen og Røde Kors er Kirkens Bymisjon ansvarlig for driften av overnattingstilbudet til byens utenlandske tiggere. I sommerhalvåret overnatter de under en bro, mens de om vinteren har hatt tilbud om å få overnatte innendørs. Det har de hatt hvert år siden 2013, skriver Fædrelandsvennen.

Foregående år har de utenlandske tiggerne ifølge avisen overnattet i kjelleren i Kongens gate skole. Der var forholdene svært enkle. Det var ikke mulighet for å lage mat innendørs, og toalettene var blå utedo som er mest kjent fra festivaler, ifølge Fædrelandsvennen.

Men nå skal Kongens gate skole, tidligere brukt til asylmottak, bygges om til leiligheter, og dermed måtte tiggerne ut. Kommunen hadde problemer med å finne et nytt sted, men etter at Fædrelandsvennen skrev om saken, meldte det seg et par boligeiere som ville leie ut.

«Tiggerne er strålende fornøyde med dette tilbudet og det er bare godord å høre», sier Ove Løvland fra Kirkens Bymisjon. «Dette er mye bedre enn det de har vært vant med tidligere. Her har de både kjøkken, dusj og toalett», sier han til Fædrelandsvennen.

«Vi legger ikke skjul på at det har vært vanskelig å finne et sted som vi kunne bruke. Nå har vi funnet et sted med litt høyere standard enn det de hadde», sier Einar Hanssen, rådgiver i Kristiansand Eiendom til samme avis. Vidar Kleppe mener tiggerne nå blir tilbudt en unødvendig hotellstandard.

Også på sommertid har bostedssituasjonen for tiggerne fra Romania ført til problemer. De har holdt seg under en bro, kalt Vesterveibroa. Gjennom årenes løp har det vært mange ulike oppslag i media om at det i miljøet i og rundt denne romleiren har blitt begått alvorlig kriminalitet som salg av narkotika, menneskehandel, hallikvirksomhet, vold, smugling, tjuveri, minibanksvindel – og ellers det meste som går under definisjonen kriminalitet.

Det fikk den tidligere stortingsrepresentanten, Vidar Kleppe, til å ta opp forslag i Kristiansand bystyre om å stenge leiren. Det ble nedstemt mot hans egen og hans partifelles stemme, og Høyre-ordfører Harald Furre var ikke nådig i sin kritikk av Kleppe, som han mente åpner for kollektiv avstraffelse. «Det gir assosiasjoner til samfunn jeg ikke vil bli sammenlignet med», sa ordføreren den gangen.

Flertallet av politikere i sørlandsbyen har flere ganger vist at de setter pris på «sine» tiggere.  I april i år bevilget bystyret, kun mot stemmene fra Demokratene i Norge, å bevilge 220 000 kroner til en markedshall i byen Carbunesti i Romania. Ikke engang Fremskrittspartiet stemte imot forslaget som ble fremsatt av KrF etter et ønske fra ordføreren i Carbunesti som nylig hadde besøkt sørlandsbyen. Flere av sigøynerne som oppholder seg i Kristiansand kommer fra denne byen.

 «Det at vi gir 220.000 fra Kristiansand kommune, viser bare at vi sier at vår nestekjærlighet strekker seg litt utenfor kommunegrensa. Jeg er glad for at vi også kan se dem som ikke er folkeregistrert i Kristiansand», sa Tove Welle Haugland (KrF) under debatten, ifølge Fædrelandsvennen.