Dronningen har forstått det

IMG_2390«Det er ingen naturlov at man blir dansk bare fordi man bor i Danmark», skriver den danske dronningen i ny bok. I den nye boken «De dypeste røtter» beskriver hun hvordan danskene var blåøyde da de trodde integreringen ville gå av seg selv, melder den danske avisen Berlingske Tidende, som blir sitert av TV2. Demokratenes politiske nestleder Vidar Kleppe mener dronningen har forstått noe viktig.

«Dronning Margrethe av Danmark er en klok kvinnelig monark som alltid setter det danske folk først. Det er nok ikke tilfeldig at hun har valgspråket: «Guds hjelp, folkes kjærlighet, Danmarks styrke», sier Kleppe.

«Vi trodde at hvis du gikk i gatene i København, drakk det kommunale vannet og tok lokalbuss, så var du sannsynligvis dansk på kort tid. For oss var det så opplagt at vi ikke forstod at det ikke var innlysende for dem som slo seg ned og levde her», sier dronningen i boken skrevet av forfatter Thomas Larsen.

Dronningen forteller at hun har fått et nytt syn på innvandring nå, sammenlignet med på 1960-tallet da danskene syntes innvandring bare var «spennende» «På den tiden trodde vi at når noen kom til et fremmed sted, så var de som et klisterpapir som tiltrakk seg alt nytt, men sånn er det ikke. Nå har det kommet mange på én gang fra ulike kår og med ulik religion, så det er naturlig at de lever isolert her, enten de vil eller ei», sier Dronningen.

Hun mener ifølge Berlingske Tidende og TV2 at danskene må bli bedre til å snakke om verdiene landet er bygget på, og våge å stille krav til folk som ønsker å bli en del av samfunnet. «Man må gjerne beholde røttene sine, men man må tørre å skifte ut jorden i potten,» sier hun.

Dansk Folkepartis stifter og tidligere leder, Pia Kjærsgaard, som i dag er Folketingets formann, tilsvarende vår stortingspresident, sier til den danske avisen at hun er glad for dronningens åpenhet. Hun sier hun «gleder seg over hvordan dronning Margarethe i et langt og engasjert liv fortsetter med å legge alle sine observasjoner og erfaringer til sin livsklokskap og dele den med oss andre.»