Hvor simpel er det mulig å bli?

jan_simonsen_israel3-150x15011En Facebook-gruppe la ut en artikkel med en meningsløs og ondskapsfull kommentar til drapene i Kristiansand. Den myrdede unggutten ble kalt «jihad-yngel». Deretter sendte samfunnsdebattør Kjetil Rolness ut en Facebook-melding der han kobler undertegnede og Max Hermansen til Facebook-gruppen, og sågar skriver at det var vi som oppdaterte siden og dermed var ansvarlig for innholdet. Hvor grotesk og simpelt er det mulig å lyve?

Facebook-siden stod i navnet til Pegida Innland. Undertegnede har aldri hørt om den før, er ikke medlem av Facebook-gruppen, som drives av en organisasjon undertegnede ikke er medlem av eller har noen tilknytning til. Like fullt sprer Kjetil Rolness denne løgnen rundt på sosiale medier: «Max Hermansen og Jan Simonsen. Så langt jeg kan skjønne, er de to ansvarlige for den kanskje mest ondskapsfulle og motbydelige statusoppdateringen noensinne på en norsk Facebook-side», skriver han.

La det være klart: Det som stod på trykk på denne Facebook-siden var forkastelig og kvalmende. Man kaller ikke en avdød, drept, ung gutt for «jihad-yngel».  Det er ikke bare rasistisk, men nedrig og ondskapsfullt. Det vitner om det samme menneskesynet som de serbiske nasjonalistene som massakrerte muslimer i Srebrenica under Bosnia-krigen, de tyske nazioffiserene som grep barn ut av morens favn og slengte dem i en murvegg, eller IS sine drapsmetoder. Handlingene kan ikke sammenliknes, men holdningene er de samme. Og de kan raskt omgjøres til de samme handlingene som Behring Breivik utførte.

Ingen normale mennesker kan støtte noe slikt, og Pegida Norway har da også tatt kraftig avstand på deres Facebook-side. «Pegida Norway tar på det sterkeste avstand til slik søppel og fordømmer det på det aller sterkeste, slike kommentarer kommer aldri til å bli lagt ut på noen av våre sider. Å bruke denne tragiske hendelsen hvor et barn og en kvinne er myrdet på denne måten i egen agenda, viser bare på hvilket lavmål den som har lagt ut artikkelen er, og det er totalt forkastelig at noen synker så lavt». Det er godt formulert av Pegida Norway. Det er et betimelig spørsmål: Hvor simpel er det mulig å bli?

Men så kommer også det neste spørsmålet: Hvor simpel er det mulig for Kjetil Rolness å bli? Han kobler som nevnt undertegnede til en Facebook-gruppe jeg aldri har hørt om, ikke er medlem av, og som eies av en organisasjon jeg aldri har hat noen tilknytning til. Hans påstand om at jeg stod bak oppdateringen med det ufyselige innlegget nevnt overfor er med andre ord rent oppspinn. Tatt ut av løse luften.

Heller ikke Max Hermansen, leder for Demokratene i Oslo, er ansvarlig for å ha lagt ut denne kommentaren. Han etablerte Facebook-gruppen for en tid siden, men overlot til andre å administrere den. Selv er han kastet ut av Facebook, og har ingen mulighet til å komme inn på denne siden. Like fullt henges også han ut av Kjetil Rolness. Det har ført til flere drapstrusler på nettet.

Max Hermansen har denne kommentaren på sin egen nettblogg:

«I forgårs dukket det opp en uanstendig status på PEGIDA Innlandets fb-side. Den drepte 14-åringen i Kristiansand ble kalt noe stygt, og muslimer generelt fikk skylden for drapene. Straks ryktene begynte å gå hos anti-demokratene, haglet det med kommentarer på fb-siden. En god del av dem hadde voldelig innhold; slik som “Ali Ben Fy Fasan” skrev til den som hadde skrevet statusen: “Du lever ikke lenge om jeg får tak i deg!”

For over et år siden, ble jeg kastet ut av fb. Dette var etter at jeg hadde blitt utestengt i 30 dager for å komme med saklig kritikk om muslimer og islam. Jeg mente fb her var i strid med Grunnlovens § 100 – ytringsfrihet, og politianmeldte derfor fb for brudd på denne. Fb svarte altså med å kaste meg helt ut av fb. Politiet henla senere saken, som intet straffbart forhold; så lite er § 100 verdt.

Når man er utestengt fra fb, så er man utestengt. Alt en har opprettet av grupper og sider har en ikke lenger innflytelse over. Og alt en har skrevet av kommentarer, notater og annet, er rett og slett borte. Jeg mistet over 4.000 venner. En får heller ikke lenger kommentert på en rekke nettaviser, fordi den eneste innloggingsmåten for å kommentere er via fb.

Som initiativtager til PEGIDA i Norge og talsperson for at vi må stoppe den muslimske invasjonen og begrense den totalitære ideologien islams påvirkning, opprettet jeg mellom åtte og ti forskjellige PEGIDA-sider og grupper. En av dem var siden PEGIDA Innlandet.

Der la jeg inn en omtale av siden: “De over 200.000 muslimene som har kommet til Norge, har tatt med seg en rekke store problemer. Disse må vi gjøre noe med, gjennom en saklig samfunnsdebatt.” Og jeg la inn telefonnummeret mitt; 93497836 for at det skulle være mulig å få kontakt med en talsperson i PEGIDA. Dessuten oppnevnte jeg to eller tre andre administratorer; folk jeg trodde passet til å være det.

Med statusen som ble lagt ut i forgår, var det enkelte som meget ivrig begynte å legge ut mitt navn og telefonnummer som skjermdump. De mente tydeligvis at jeg var ansvarlig for kommentaren, hvilket jeg altså ikke er og ikke kan være.»

«Det er ikke jeg som har lagt ut kommentaren. Det er ikke jeg som har latt den bli liggende. Det er ikke jeg som har ansvaret for denne Facebook-siden. Kommentaren bør slettes, dersom det ikke allerede er gjort. Men det er et ansvar som tilligger de som er administratorer,» sier han.

Rolness har med andre ord heller ingen dekning for påstanden om at Max Hermansen har ansvaret for oppdateringen av siden med det uakseptable innlegget. Et simpelt angrep på Max Hermansen også, med andre ord. Man kan jo bare spekulere over motivet for disse løgnene fra den kjente samfunnsdebattøren.

Max Hermansen sier han, som alle andre forstandige og normale mennesker, mener at dette innlegget der den drepte 14-åringene blir kalt «jihad-yngel» er uanstendig. Samtidig stiller han spørsmålstegn ved hvorfor overtramp av denne typen, som skader informasjonsarbeidet mot islam som ideologi, resulterer i store avisoverskrifter, mens skriftlige drapstrusler og sjikaner fra de han kaller «bermen på venstresiden, hylekoret, anti-demokratene, Nye SOS-fascistene, og en haug med muslimer», ikke blir møtt med de samme overskriftene. Det er et betimelig spørsmål.

I løpet av gårsdagen fikk Max Hermansen flere telefoner og sms-er. En skriver “Bare dø du.” En annen ringte og kalte han “hore”. «Verst,» sier imidlertid Max Hermansen, «var likevel samtalen med journalisten og bloggeren Kjetil Rolness. Han avsluttet en samtale med å spørre meg: “Er du glad for at han ble drept?”

Så spørsmålet både til den ukjente personen som la inn kommentaren der den unge drepte gutten ble kalt «jihad-yngel» og til Kjetil Rolness som bevisst sprer groteske løgner på internett, som sverter undertegnede og førte til drapstrusler mot Max Hermansen, er med andre ord: Hvor simpel og ondskapsfull er det mulig å bli? Hvor lavt er det mulig å synke?