Vi bør lære av Israel

13874589_10153620283426227_1413030540_n-2“Terror er blitt daglig hendelse i Europa nå i sommer. Statsråder og statsoverhoder rekker så vidt å sende kondolanse og vise avstand før de må komme med nye kondolanser.  Spørsmål nå er hvor lenge Europa skal godta dette? Det trenges en solid og handlekraftig strategi for at dette skal stoppes.  Europa burde ha mye å lære av Israel som har lidt under terror i mange tiår. Og kanskje burde europeiske politikere endelig forstå hvilke problemer Israel har slitt med i mange år,” skriver Demokratenes leder Makvan Kasheikal, og fortsetter:

Til tross for politiske ledere i nabo-områdene på Gaza og Vestbredden som direkte eller indirekte oppfordrer til terror, og en stadige terrorforsøk er Israel i dag et av de sikreste landene å reise til, og israelske eksperter lærer opp europeiske flyplassansatte i hvordan man skal sikre flyplassene.  Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv regnes som en av verdens sikreste. Ingen fly er blitt kapret etter å ha tatt av fra den israelske hovedflyplassen.  det er 44 år siden forrige gang noen ble drept eller såret inne på Ben Gurion-flyplassen..

Ifølge Ben Gurion-direktør Shmuel Zakay, som har uttalt seg til  den britiske avisen The Daily Telegraph, er flyplassen under konstante trusler. «Alle terrororganisasjoner er klar over hva som ville skjedd dersom Ben Gurion ble angrepet. Hele staten Israel ville befunnet seg under blokade,» sier han til den britiske avisen.

Israels respons er et sikkerhetssystem som består av mange ledd. Reisende fra Ben Gurion møter første sikkerhetskontroll allerede flere kilometer før en ankommer Terminalbygningen. Mange passasjerer passerer alle «hindre» lett, mens noen blir tatt til side for omfattende utspørringer. Et avgjørende øyeblikk er når en utspørres av sikkerhetsansatte i køen til bagasjeinnsjekkingen. Noen oppfattes som «lavtrussel-passasjerer» og kan fortsette til bagasjeinnsjekking, sikkerhetskontroll og passkontroll. Mistenkelige personer utsettes for nye avhør og kontroller, skrev Dagen nylig.

Europeiske etterretningstjenester mener at det er stor risiko for at Den islamske staten planlegger flere terrorangrep mot flyplasser i Storbritannia og ellers i Europa. Det får flyplassledelsen ved Heathrow flyplass i London til å rette blikket mot Israel. Tjenestemenn på Heathrow vil nå vurderer å ta i bruk nye «ring av stål»-sikkerhetstiltak som ligner de man har på  plass ved Ben-Gurion International Airport, skriver den israelske avisen Israel Hayom.

Britiske tjenestemenn forteller at israelske sikkerhetseksperter har identifisert en rekke sikkerhetsmangler på flyplasser over hele Europa, og at israelske eksperter allerede arbeider med å hjelpe europeere til å styrke sikkerheten på flyplasser på kontinentet.

Europeiske regjeringer ønsker israelsk teknologi for å utvikle bedre midler for å fange opp lone-wolf terrorister basert på deres online aktivitet, sier en senior EU-sikkerhetstjenestemann til den israelske avisen.

Israelske sikkerhetsorganisasjoner har fokusert på metadata eller informasjon om militante kommunikasjonsmønstre. Nå, preget av palestinske gateangrep, ofte av unge angripere som bruker rudimentære våpen og uten linker til væpnede fraksjoner, har de refokusert på sosiale medier som et komplementært middel for å få forhåndsvarsler om private planer, skriver Israel Hayom.

En israelsk militær tjenestemann som forvalter disse metodene sa under en nylig avholdt sikkerhetskonferanse i Israel at menneskelig intervensjon er nødvendig for å sette sammen og analysere parametre som alder, religiøsitet, sosioøkonomisk bakgrunn eller linker til kjente terrorister. «Vi revurderer vår database daglig, basert på endrede sikkerhetsbehov og hva vi har lært av angrepene som fant sted eller fra fengslede mistenkte», sa han.

Det israelske systemet destillerer befolkningen som blir gransket gjennom tre stadier, forklarte han. Alle er merket «svart» i første omgang; de som samsvarer med nok av parametere for å rettferdiggjøre ekstra oppmerksomhet er «grå»; og av disse er de som har atferd som er mistenkelig nok til å utløse individuell overvåkning eller politiets arrest og avhør merket «hvit».

«Hvis den svarte gruppen inneholdt 1 million navn, ville jeg forutse at den grå nummereringen utgjør rundt 20.000 og de «hvite» mellom 10 og 15,» sa han, og ga hypotetiske tall for å formidle omfanget av det israelske systemets datafiltrering.

Det er ingen tvil. Europeiske sikkerhetstjenester og politi bør lære av Israel. Det er min oppfordring at det norske justisdepartementet arrangerer en studietur dit. Det vil i fremtiden kunne gjøre Norge sikrere.

å komme med nye kondolanser.  Spørsmål nå er hvor lenge Europa skal godta dette? Det trenges en solid og handlekraftig strategi for at dette skal stoppes.  Europa burde ha mye å lære av Israel som har lidt under terror i mange tiår. Og kanskje burde europeiske politikere endelig forstå hvilke problemer Israel har slitt med i mange år,” skriver Demokratenes leder Makvan Kasheikal.