Fornøyd med valgreform

Nylig vedtok stortinget å gjeninnføre muligheten til å stryke kandidater ved lokalvalg. Ap, KrF, Senterpartiet og SV stemte imot I 2003 vedtok stortinget å fjerne muligheten til å stryke kandidater ved kommunevalg. Nå kan velgere gi ekstra kryss, men også stryke kandidater de ikke liker. «Det er en stor seier for demokratiet,» mener tredjekandidatene til Demokratene i Norge i Vest Agder, Jorunn Aaselle Olsen.

«Nå kan velgerne stryke de kandidatene de ikke vil ha inn i kommunestyret. Det er slik ett ekte demokrati skal fungere. Folket skal bestemme. Det er viktig å ha tillit til sine politikere, og at de er med folket sitt i hjertet. Å være politiker er som å være tillitsvalgt. Makt og kontroll og den politiske eliten, vil nok miste litt av makten sin når man har mulighet til å stryke på listen,» mener hun.

En analyse for samfunnsforskning fra 2009 viser at kjønns og alderssammensetning i kommunestyrene ikke ble påvirket av strykeadgangen. Toppkandidater og andre som sto høyt på listene fikk flest strykninger. Damer og unge folk, fikk flere strykninger enn menn.