Adjø solidaritet

KleppeDe tidligere Arbeiderpartitoppene, Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland, har fått seg internasjonale toppstillinger. «Det er greit nok», mener Demokratenes politiske nestleder Vidar Kleppe. «Verre er det at de utnytter mulighetene disse stillingene gir til nesten ikke å betale skatt til Norge». Det er Nettavisen som avslører at hvor lite skatt både NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland betaler.

Som Nato-sjef tjener Stoltenberg om lag 1,8 millioner kroner, men trenger ifølge Nettavisen ikke betale skatt av inntekten for toppvervet. I tillegg har den tidligere Ap-lederen gratis bolig, bil med sjåfør og en rekke andre goder som generalsekretær. Bakgrunnen er at han slipper å skatte av inntekten for toppledervervet. Derfor betalte han i 2015 kun 68.374 kroner i skatt.

Heller ikke Europarådets leder, Thorbjørn Jagland, betalte særlig mye skatt i fjor, ifølge skattelistene. Jagland betalte 6648 kroner i skatt i 2015. Han er registrert med null kroner i inntekt, og null kroner i formue.  Da den tidligere statsministeren og Ap-lederen ble generalsekretær i Europarådet i 2009, skrev VG at han fikk en inntekt på 2,2 millioner kroner, skriver Nettavisen, som også trekker frem at han i tillegg har en rekke goder, som gratis bolig i Strasbourg, med tjenere og egen sjåfør.

Vidar Kleppe mener det er urimelig at de to topplederne slipper unna skatt for den jobben de har, og kun skatter for mindre tilleggsinntekter. «De fleste ønsker jo å betale minst mulig skatt, men når man har bakgrunn som politisk toppleder innen arbeiderbevegelsen forventer jeg en noe mer idealistisk og solidarisk holdning,» sier Vidar Kleppe. «Dersom regelverket er slik at de slipper unna har de likevel full anledning til å legge til side penger og betale et beløp frivillig, om ikke annet så til et veldedig formål,» påpeker han. I stedet roper de to tidligere AP-lederne i kor: «Adjø Solidaritet».