Donald Trump har forstått det

Jan_Simonsen_Israel3-150x15011«IS er ikke i Syria. IS er her», sa den unge palestineren til meg, og pekte på hodet sitt, forteller Demokratenes nestleder i Oslo, Jan Simonsen, i et reisebrev fra Israel. «IS er i hodene til muslimene. De leser den samme boken. De trekker ut forskjellig fra den, men det er den samme boken. Man kan ikke bekjempe IS uten å bekjempe denne boken». «Vi må bekjempe radikal islam», la han til. «Den eneste i Vesten som har forstått det er Donald Trump.»

«Han hadde sine klare meninger denne 18-åringen fra Øst Jerusalem, men innrømmet at han var forsiktig med å fremføre dem hjemme hos sin familie. Nå forsøkte han på å komme seg litt vekk, og hadde søkt seg inn både på et universitet i Haifa og på det hebraiske universitetet i Jerusalem. Interessant dette, tenkte jeg. I den staten norske ungdomspolitikere kaller en apartheidstat kan en palestinsk muslim søke seg inn på et hebraisk universitet for å studere legevitenskap,» skriver Israel-vennen Simonsen, og fortsetter:

«Den unge, kommende studenten, mente at palestinerne måtte akseptere Israel som egen stat, og hadde selv søkt om israelsk statsborgerskap. «Det er ikke det samme som å støtte Israel. Det er forskjell på «akseptere» og å «støtte», mente han. «Men mange forstår ikke det». Da jeg fortalte at jeg fastet mente han at det ikke var nødvendig. «Det er en menneskerett å spise», mente han.

Selvsagt var han imot terror. Det er alle palestinerne jeg snakker med her i Jerusalem, men de høres ofte ut litt som Kåre Wiloch, om ikke fullt så ille. «Terror er grusomt. Selvsagt kan vi ikke akseptere det som nylig skjedde i Tel Aviv», sier mange, «men». «Men vi må forstå at når man er fattig…» «Men vi må forstå at når man er frustrert…» osv. osv.

Forståelse eller ikke. Terroren er de imot, og frustrasjonen er stor over hvordan den ødelegger omsetningen for butikkeierne. De er vant med å omgås jøder som handler i deres butikker på sabbaten når butikkene og restaurantene i det jødiske kvarteret er stengt, i likhet med butikkene i resten av Vest Jerusalem. Da kan det være greit både for israelere og turister at de israelske araberne og palestinere fra Vestbredden holder åpne restauranter og fortauskafeer.»