Har kjempet i årevis mot niqab – nå får han gjennomslag

KafQCqjVsjC_M2OfWISXIgsclPRNovmsLS_sOk1Ih15gDa Demokratenes nestleder og fylkestingrepresentant i Vest Agder, Vidar Kleppe, for fire år siden ville forby heldekkende hodeplagg i videregående skole, ble hele saken kontant avvist. Nå er det overveldende flertall i fylkestinget i Vest Agder for forslaget, skriver Fædrelandsvennen. I morgen vil det etter alle solemerker blir vedtatt. «Dette har jeg kjempet for i flere år. Du må skrive «full seier for Kleppe», sier Vidar Kleppe selv.

I morgen kommer fylkestinget til å fatte et vedtak som innebærer at elever i videregående ikke får lov til å bære burka eller niqab. Det skjer ved at de endrer ordensreglene slik at det blir fastslått at elevens ansikt skal være fullt synlig, skriver avisen.

«Det er ganske spesielt det som skjer. Før var det kun Vidar Kleppe som støttet niqab-forbud, nå sier også Ap ja», sier Mathias Bernander (H) til Fædrelandsvennen, en av få som ikke ønsker et forbud mot plagg som dekker til ansiktet. Han mener effekten fort kan bli utestenging og et større skille mellom grupper. Han lurer på hva som har skjedd når Kleppes gamle forslag får så stort flertall blant fylkespolitikerne.

Bernander viser til at Vidar Kleppe ved en rekke anledninger har prøvd å få fylkestinget til å vedta et forbud.

  • I 2012 fremmet Kleppe et forslag om at hodeplagg som helt eller delvis skjuler ansiktet skulle forbys. Svaret var at dette ikke var noe problem. Fylkesordfører Terje Damman (H) avviste å ta saken opp til behandling.
  • I 2014 var svaret igjen at dette ikke var noe problem. Fylkesrådmannen ville komme tilbake med et svar dersom det ble det. Men denne gangen ble det nesten flertall for å be om en konsekvensutredning. Dammans dobbeltstemme avgjorde, og det ble ikke behandling.

Nå kommer saken opp enda en gang. Denne gangen er det det liten tvil om at det blir flertall. Da saken var oppe i hovedutvalg for kultur og utdanning, fikk forslaget støtte fra både Høyre, Ap og KrF, skriver Fædrelandsvennen.

«Det som har skjedd, er nok at de i administrasjonen har innsett at dette er et fornuftig forslag. Og det er ofte slik at når administrasjonen foreslår noe, så godtar politikerne det. Men så har det også skjedd en endring etter at Randi Øverland (AP) har blitt med i fylkestinget», sier Kleppe.

Randi Øverland er gruppeleder i Arbeiderpartiet og var blant dem som støttet forbud sist. Vi støttet forslaget da Vidar Kleppe tok det opp. Jeg lurer selv på hvorfor denne saken ikke har kommet før. Vi mener at man i den norske skolen må vise hele ansiktet», sier hun til Fædrelandsvennen.

Administrasjonen skriver at det har kommet en forespørsel fra en elev om heldekkende hodeplagg og at det er derfor de vil endre ordensreglene. Randi Øverland mener det har vært feil å vente til de konkrete sakene kommer opp før man bestemmer seg for om det skal være et forbud eller ikke. «Jeg tror ikke dette har blitt et stort problem. Men det er lettere å ta en prinsipiell avgjørelse nå, framfor å måtte gå inn i enkeltsaker», sier Øverland.

Mathias Bernander er forundret over at stemningen har snudd så raskt. Han mener det er flere problematiske sider ved et forbud. «Vi bør som hovedregel alltid tenke oss om en ekstra gang før vi lager nye forbud og påbud, spesielt når forbudet er rettet mot en svært liten og utsatt minoritet av befolkningen.» skriver han i et innlegg til Fædrelandsvennen. Der gjør han det klart at han mener heldekkende hodeplagg er diskriminerende og at han ikke ønsker dem i skolen. Men han mener et forbud er feil.

«Dette har blitt innført i land som Frankrike og Belgia, og der ser vi effekten av det. Dette er land som har blitt polarisert og der det har oppstått parallellsamfunn. Jeg mener ikke det kun skyldes forbud mot religiøse hodeplagg, men også det er med på å skape et skille mellom oss og dem,» mener Høyre-politikeren.