Hensynsløs prioritering av regjeringen

Makvan2Rundt 5000 norske menn får hvert år diagnosen prostatakreft. Dersom de får standardbehandling, som innebærer fjerning av prostata, risikerer hele 80 prosent å bli impotente, og 40 prosent blir avhengig av bleier – ofte resten av livet, melder TV2. Det kan forhindres ved hjelp av et apparat som koster 9 millioner kr.

Det har Oslo Universitetssykehus ikke penger til. «Regjeringens prioriteringer er hensynsløs mot syke mennesker,» mener Demokratenes leder Makvan Kasheikal.
Frem til august 2015 kunne Oslo universitetssykehus som det eneste sykehuset i Norden tilby en høyteknologisk behandling, som lot prostatapasientene beholde både potensen og blærefunksjonen, såkalt High Intensity Focused Ultrasound (HIFU). Men HIFU-maskinen brøt sammen i høst, og sykehuset har ifølge TV2 ikke de ni millionene det koster å kjøpe en ny.
Kreftbehandlingen skjer ved at en rektalprobe sender ultralydbølger direkte mot prostata, og varmer vevet opp til nesten 100 grader.  Dette dreper kreftcellene.  Behandlingen kan gjennomføres med spinalbedøvelse, og pasienten kan reise hjem kort tid etter inngrepet i motsetning til et kirurgisk inngrep som krever langt flere ressurser og gjør at pasienten blir sykmeldt rundt fire uker i etterkant.
«Vi skulle veldig gjerne hatt penger til å kjøpe både denne maskinen, og mye annet utstyr som dessverre har gått ut på dato. Men sånn som det er nå er det ikke penger til dette i budsjettet», sier en avdelingslederen ved Akers sykehus til TV2.
Makvan Kasheikal mener at denne saken beviser at det ikke er mulig å løse problemene innen helsevesenet bare ved omorganiseringer og påstått mer effektiv bruk av ressursene. «Det trengs penger. Det er noe riv ruskende galt når et sykehus ikke har råd til å kjøpe utstyr for 9 millioner kroner som kan forhindre at hundrevis av mennesker må bruke bleier resten av livet, og mister potensen,» sier han. «Eier ikke politikerne medfølelse og fortåelse for menneskelige lidelser?»
«Fremskrittspartiet lovet så godt før valget. Helsevesenet skulle prioriteres. Det skjer ikke. Det burde vært en selvfølge at ikke bare Oslo Universitetssykehus fikk penger nok til å kjøpe nødvendig utstyr for å redusere kreftpasientenes lidelser, men at samtlige sykehus i landet som foretar prostatsoperasjoner får råd til å kjøpe denne maskinen,» legger han til.
«Politikk dreier seg om å prioritere. Når denne regjeringen får stortinget med seg på å sende store pengesummer til de palestinske myndighetene, slik at de kan bruke egne midler til å gi økonomisk støtte til fengslede terrorister, eller bygge palass til presidenten, samtidig som helsevesenet vårt ikke har penger til en en realativt billig maskin som kan forhindre at norske kreftpasienter blir inpotente og må gå med bleier, er det noe alvorlig galt med statsminiteren og finansministerens styring og prioritering av de samlede ressursene,» mener Demokratenes leder.