Uten kontroll med asylsøkerne

Partileder Terje Svendsen i Demokratene mener Sylvi Listhaug har mistet kontrollen med asylsøkere fordi vi ikke har kontroll på hvor de er. Foto: Torbjørn Tandberg regjeringen.no

Partileder Terje Svendsen i Demokratene mener Sylvi Listhaug har mistet kontrollen med asylsøkere fordi vi ikke har kontroll på hvor de er. Foto: Torbjørn Tandberg regjeringen.no

Først av alt, vi i Demokratene synes Sylvi Listhaug har fått til mye på kort tid, og hun har utfordret den multikulturelle agendaen på en strålende måte. At hun fremstår med kors rundt halsen uten å unnskylde seg er noe vi setter stor pris på.

Likevel, Listhaug har mistet kontrollen med asylsøkerne nesten før hun fikk den. Bare måneden etter at hun overtok ansvaret for asylsøkerne forsvinner de foran ansiktet hennes. Nå vet hun ikke hvor mange av dem befinner seg. Daglig skriver norske aviser at asylsøkere forsvinner fra norske asylmottak. Det kunne lett vært unngått med en annen politikk.

Dagbladet skriver eksempelvis om Steinkjersannan hotell i Steinkjer som i midten av november tok imot 147 flyktninger. Nå er bare 76 igjen. Åtte er hentet av politi og uttransportert. To har gitt beskjed om at de flytter. Resten har ganske enkelt forsvunnet – og mottaket aner ikke hvor de er.

Det samme skjer over hele landet. I 2015 forsvant 2207 personer fra asylmottak i Norge. Statistikken fra UDI viser at nesten halvparten av dem hadde vært i Norge i mindre enn tre måneder før de forsvant. 633 av disse menneskene forsvant i desember, som er måneden med klart flest forsvinninger. Mange av de som er forsvunnet er mindreårige, skriver Dagbladet. flere av dem er sannsynligvis ID-løse.

Regjeringens manglende kontroll med asylsøkerne har med andre ord gitt enten vårt land, eller våre naboland, mengdevis med ulovlige innvandrere, som kommer til å gjemme seg vekk i Norge eller et annet sted i Europa i årevis. Mange vil livberge seg med kriminalitet, Noen mindreårige står i fare for å bli misbrukt og utnyttet.

Det kunne enkelt vært forhindret dersom regjeringen hadde vist bare litt handlekraft, og hastesendt et forslag til Stortinget om å innføre lukkede asylleirer, der asylsøkerne måtte oppholde seg inntil deres søknader var behandlet og de fleste av dem kunne sendes ut av landet igjen.

Men det har ikke engang Fremskrittspartiet programfestet. Det er Demokratene alene om blant norske partiet. Det har vært med i programmet vårt de siste ti årene, og kunne ha avverget mange problemer.

Det ville gjort det enkelt å sende asylsøkere hjem. De ville ikke kunnet rømme og stikke seg vekk. Og dessuten ville ikke asylsøkere hatt anledning til å drive med narkotikaomsetning, ran eller voldtekter mens de ventet på å få sine søknader behandlet. I dagens situasjon er regjeringens svake asylpolitikk direkte uansvarlig.