Gir 8 milliarder til omstridt polsk stiftelse. Demokratenes sier nei.

Over 600 frivillige organisasjoner i Polen får i år støtte fra norske EØS-midler, formidlet via den Warszawa-baserte Batory Foundation, som Norge har gitt oppgaven å distribuere midlene, som innen 2021 ifølge Bloomberg vil komme opp i over 800 millioner dollar, nærmere 8 milliarder norske kroner.

Batory Foundation er stiftet og styrt av en av USAs rikeste menn, multimilliardæren George Soros. Det ungarske regjeringspartiet kjørte nylig en plakatkampanje med advarsler mot Soros innblanding i ungarsk politikk. Han er kjent som en sterk forsvarer av fri innvandring, og ga store pengesummer til Hillary Clintons valgkamp.

«Disse milliardene til Polen er bare en liten del av de samlede pengeoverføringene til land i Europa, som Norge er forpliktet til å gi i

Finansmannen George Sorros står bak Batory Foundation.

henhold til EØS-avtalen, og bare viser hvor viktig det er å tre ut av denne avtalen,» mener lederen for Demokratene i Norge, Makvan Kasheikal.

Han legger til at han, når først midlene skal overføres, mener at de ikke bør gis til en organisasjon styrt av en multimilliardær med sterke politiske bånd til venstresiden. «Den polske regjeringen har forlangt å få kontroll med disse midlene, og det støtter jeg dem i, slik situasjonen er,» sier Makvan Kasheikal, og understreker igjen at Demokratene i Norge vil ha Norge ut av EØS-avtalen.

«I så fall vil vi beholde disse pengene selv og kan bruke de til å forsterke norsk helsevesen eller til andre fornuftige formål i vårt eget land,» sier han.