Vil ut av FNs menneskerettighetsråd

EU bør følge USA og forlate “den farsen til en FN-enhet som heter Human Rights Council,” sier den tsjekkiske politikeren Tomas Zdechovsky som er medlem av Europaparlamentet for det kristeligdemokratiske partiet i Tsjekkia. «Tenk hva du vil om Trump, men EU bør følge den amerikanske beslutningen,» sier han til JNS. USA trakk seg nylig ut av ENHRC. I Europaparlamentet er Zdechovsky medlem av Det europeiske folkepartiet, den største politiske gruppen i Europaparlamentet.

Ifølge observatørgruppen UN Watch hadde det Genève-baserte FNs Menneskerettighetsråd ved utgangen av forrige måned vedtatt 80 fordømmende vedtak mot Israel, 47 prosent av totalen. “Det faktum at Israel er i fokus for nesten halvparten av menneskerettighetsrådets fordømmende beslutninger, er absurd,” sier Zdechovsky. “At rådet bruker eksponentielt mer tid på Israel enn i Nord-Korea eller Syria, understreker bare hvordan dagsorden har blitt utsatt for politisering og bias,” legger han til. FNs Menneskerettighetsråd har i mange år vært styrt av ledere som representerer brutale diktaturstater.

«Også Norge bør følge etter USA og melde seg ut av menneskerettighetsrådet,» mener både Demokratenes leder Makvan Kasheikal og leder for Demokratene i Oslo Max Hermansen. Max Hermansen sier at USA har gjort mye for å få menneskerettighetsrådet til å fungere, ute å lykkes. «Det har ikke vært mulig,» konstaterer han.

«Når flere av verdens mest inhumane regimer sitter i ledelsen av et menneskerettighetsråd er det hele en ren skandale. At halvparten av kritikken fra Menneskerettighetsrådet gjelder den eneste demokratiske staten i Midt Østen, forteller alt,» sier Max Hermansen.

Makvan Kasheikal påpeker det samme. Enten bør diktaturstater som Iran ut av rådet, ellers kan det like gjerne nedlegges, mener han.