En skandale at energiministeren forsvarer høye strømpriser

Mens strømprisene for innbyggerne er de høyeste på nesten ti år, er det gode tider i kraftselskapene, skriver Nettavisen. Til tross for en nedbørsfattig sommer i fjor, gikk det ikke så verst med økonomien i kraftselskapene. Agder Energi, for eksempel, hadde et akkumulert driftsresultat på én milliard i tredje kvartal 2018.

Selskapet forklarer dette hovedsakelig med stor vekst i inntektene fra vannkraftproduksjon. Og prognosene for 2019 er lysende: “årskontrakten for 2019 har steget med 43 prosent”, skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

Strømprisene kan ende opp med det dobbelte av fjoråret. Det bekymrer Demokratenes politiske nestleder Vidar Kleppe, men ikke Fremskrittspartiets olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg. «Vi har hatt en lang periode med lave strømpriser, nå er de høye», sier Freiberg til Nettavisen Økonomi.

«På grunn av vannkraften har vi hele tiden hatt et væravhengig kraftsystem. Og en stor del av forklaringen på dagens priser er fjorårets spesielle værsituasjon. En lang og kald vinter og en rekordvarm og tørr sommer med lite vann i vannmagasinene. Nå er snømengdene mindre enn normalt i Norden. Derfor er det dyr strøm nå,» forklarer han.

«Det er en politisk skandale at en olje – og energiminister fra FrP forsvarer de rekord høye strømprisene for norske husholdninger. Hvor har det blitt av FrP sin kamp mot elavgiften og nettleie? Nå er det bare Demokratene som står på de politiske barrikadene for lave og stabile strøm priser for det norske folk,» kommenterer Vidar Kleppe.