Nazismens antisemittisme blomstrer i Bergen

fromreidePå 30-tallet boikottet nazistene jødiske butikker. I 2016 oppfordrer Palestinafronten til boikott av varer produsert og solgt av jøder bosatt i Israel, og til at butikker og restauranter skal nekte å ha noe med disse jødene å gjøre. Det er skremmende og ufyselig, mener Jan Ove Fromreide som er medlem av Demokratene i Hordaland. Han reagerer på at restauranten Lysverket ifølge BA har erklært seg som første apartheidfrie sone i Bergen.

Det er på oppfordring fra Palestinakomiteen i Bergen at spisestedet har tatt et aktivt standpunkt mot det lederen for spisestedet Christopher Haatuft mener er Israels aggresjon, skriver Bergens Avisen. Restauranten unngår bevisst å kjøpe inn frukt og grønnsaker som avokado, poteter, paprika, druer, appelsiner og sitroner som er dyrket av de israelske jødene. «Det gir oss ikke store problemer. Det finnes alltid et alternativ», sier Haatuft.

«Det gjør det sikkert,» sier Jan-Ove Fromreide. «Og en restaurant bestemmer selvsagt selv hvem de vil kjøpe sine varer av. Ønsker man å opptre som en nazist er det fullt lovlig, men politisk og moralsk er det fullstendig forkastelig. Tenk hvordan reaksjonene ville vært dersom noen tok til orde for «muslimfrie»-områder, og ville nekte muslimer å besøke restaurantene sine, eller nekte å kjøpe varer fra muslimske kjøpmenn, og stått frem med det i avisene,» legger han til.

Sammen med Morten Heszlein-Lossius i Palestinakomiteen i Bergen og den jødiske boikottaktivisten Ronnie Barkan, mener restauranteieren at Israels måte å behandle palestinerne på kommer inn under FNs definisjon av hva som er apartheid, skriver BA. Nå oppfordrer de firmaer og organisasjoner til å erklære seg som apartheidfri. En slik sone kan være en butikk, en institusjon, en restaurant, en gate, et nabolag, en bydel eller en kommune,» sier Heszlein-Lossius i Palestinafronten. «Jeg er sikker på at han kan få støtte for denne ideen fra Vigrid og andre nynazister,» mener Fromreide.

 

Påstanden om at Israel er en apartheidstat fnyser han av, og mener er en fornærmelse mot de negrene som i sin tid led under apartheidsystemet i Sør Afrika. «Der var det forbudt for negrer å besøke restauranter for hvite. De kunne ikke bruke de samme bussene, bo i de samme områdene, gå på de samme skolene, ja ikke engang bruke samme offentlige toaletter eller sitte på de samme benkene, og selvsagt ikke ha ledende stillinger i statsapparatet, og de hadde ikke stemmerett» minner han Palestinafronten om.

 

«I Israel bor det over en million palestinere, som har stemmerett, er representert i den israelske nasjonalforsamlingen, har etablert egne politiske partier, kan gå på de beste israelske universitetene og blir behandlet på de beste sykehusene. Det var en arabisk dommer som dømte den tidligere israelske presidenten til fengselsstraff for sextrakassering av ansatte. Den tidligere førstesekretæren ved den israelske ambassaden i Oslo var palestiner, utdannet i jus ved et israelsk universitet, og den tidligere ambassadøren var druser,» sier Fromreide.

 

«Å kalle dette landet for en apartheidstat er en hån mot det jødiske folket og Israel som nasjon. En ren hets som dokumenterer at tidligere tiders antisemittisme er vekket til live igjen, i alle fall i Bergen, og i dag retter seg mot den jødiske staten, der mer enn en tredjedel av verdens jøder er bosatt.»