Folk dør mens regjeringen somler

Mandag denne uken ble Norges største kreftdemonstrasjoner arrangert. Hånd i hånd og under paroler med påskriften «Nei til et todelt helsevesen» og «Vi dør mens vi venter», gikk hundrevis av kreftsyke og pårørende i tog fra regjeringskvartalet til Stortinget. Demokratene i Norge gir demonstrantene full støtte.

Lederen for Demokratene i Norge mener det er grotesk at folk skal lide og dø i påvente av godkjenning av kreftmedisiner som for lengst er godkjent i EU og andre sammenliknbare land.

Når et nytt medikament får markedsføringstillatelse i Europa, så kan medisinen kjøpes på privatsykehus, skriver TV», men for at et nytt medikament skal kunne tas i bruk på norske sykehus, må det behandles i myndighetsorganet Beslutningsforum. Prosessen kan ta opptil to år og de siste årene har TV 2 har mange saker på pasienter dør mens de venter.

«Dette er et kjent problem gjennom mange år. Det er vanvittig at det kreves en slik godkjennelse og nye tester, når produktet allerede er godkjent i andre land med minst like stor ekspertise som i Norge, og dårligere økonomi. Vi sender milliarder ut av landet, og så skal vi ikke ts i bruk   medisiner som kan redde nordmenns liv, enten fordi de er for dyre eller fordi myndighetene mener de ikke er gode nok for Norge, mens de altså er gode nok for resten av verden,» sier Makvan Kasheikal.

«Det er umenneskelig. Vi har fått et system som er kaldt og uten empati. Det kan ikke regjeringen vri seg unna, selv om det et underordnet organ som har fått oppgaven med å godkjenne medisinene som kreftpasientene og andre trenger for å få et bedre og lengre liv. Saken er enkel å løse. Det trengs kun en instruks fra regjeringen om at alle medisiner som er godkjent i EU, USA, Australia, New Zeland eller Israel, automatisk også skal godkjennes som bruk for pasienter i norske offentlige sykehus,» legger han til.

«Dette er en sak regjeringen burde ha ryddet opp i for lengst. Sommelet med å få orden på kreftmedisinene har medført og medfører at mennesker dør. Det er helt uakseptabelt,» mener han.

TV2 skriver i reporten fra demonstrasjonen om Ingrid som har uhelbredelig beinmargkreft og fikk dødsbudskapet for flere år siden. Hvis hun ikke får tilgang nye medisiner, så kan sanden i timeglasset hennes snart renne ut, skriver avisen.

«Det er ikke mye vi ber om. Vi ber bare om at vi får samme kreftbehandling som man får ellers i Europa og at vi får det raskt. For altfor mange har dødd allerede og det må det bli slutt på,» sier lederen for demonstrasjonen mandag, Finn Helge Quist. Det Quist og demonstrantene ønsker, er at myndighetene skal dekke kostnadene for bruken av nye kreftmedisiner før behandlingen er godkjent på offentlige sykehus, skriver TV2.

Det Quist og demonstrantene ønsker, er at myndighetene skal dekke kostnadene for bruken av nye kreftmedisiner før behandlingen er godkjent på offentlige sykehus. «Det er et krav det er en selvfølge å slutte seg til,» mener Makvan Kasheikal.