Kristiansand Bystyre gir skattepenger til markedshall i Romania

Romania mottar store årlige beløp fra EU for å bosette og hjelpe sine sigøynere. Det forhindret ikke bystyret i Kristiansand i å vedta å bruke 220 000 kroner til en markedshall i byen Carbunesti i Romania. Ikke engang Fremskrittspartiet stemte imot forslaget som ble fremsatt av KrF etter et ønske fra ordføreren i Carbunesti som nylig besøkte sørlandsbyen.

Flere av sigøynerne som tidvis oppholder seg i Kristiansand kommer fra denne byen. Han mente at en markedshall ville bedre forholdene for dem i deres hjemland. «Det at vi gir 220.000 fra Kristiansand kommune, viser bare at vi sier at vår nestekjærlighet strekker seg litt utenfor kommunegrensa. Jeg er glad for at vi også kan se dem som ikke er folkeregistrert i Kristiansand», sa Tove Welle Haugland (KrF) under debatten, ifølge Fædrelandsvennen.

De eneste som stemte mot forslaget var de to representantene for Demokratene i Norge. Partiets gruppeleder, Vidar Kleppe, hadde ingen tro på at en markedshall var det som skulle til for å få dem til å reise hjem frivillig. Han har tidligere foreslått å fjerne en sigøynerleir under en av byen broer og å forby tigging i byen.

De 220 000 kronene mente Vidar Kleppe heller burde brukes til å hjelpe byens bostedstedsløse. «Vi mener at politikk er å prioritere, og vi vil prioritere våre egne bostedsløse,» sa Kleppe fra bystyrets talerstol onsdag, skriver Fædrelandsvennen.

Der beskrev han situasjonen for byens bostedsløse som uholdbar, og fikk ifølge Fædrelandsvennen kraftig motbør fra andre bystyrepolitikere som mente at det var gjort mer enn nok for byens bostedsløse allerede.

«Jeg kan ikke la denne forferdelige beskrivelsen av hvordan bostedsløse i Kristiansand har det stå uimotsagt. For dette er ikke tilfelle, sa eksempelvis Hans Otto Lund (H). «Er ikke Kleppe klar over at vi har boliger flere steder i byen og at boligselskapet gjør en fantastisk jobb? Da blir det underlig at Kleppe skyver dem framfor seg i diskusjonen,» mente Høyrepolitikeren.

Vidar Kleppe holdt fast på at det finnes bostedsløse i Kristiansand, skriver Fædrelandsvennen. «Og om Hans Otto Lund ikke tror det, skal jeg ordne et møte med en av dem. Er det noen som vil gi en hjelpende hånd er det vi. Hovedpoenget er å legge til rette for våre egne og ikke disse tiggerne», sa Kleppe som ifølge Fædrelandsvennen etterlyste støtte fra Frp. Men også de stemte for penger til markedshall. «Dette er midt i blinken for å kunne gi et håndslag med en symbolsk sum. Det er lokalt prosjekt, så dette mener vi er et godt tiltak», sa Øyvind Berntsen (FrP).