Kun norske flagg på 17.mai

Tredjekandidat på stortingslisten til Demokratene i Norge i Vest Agder, Jorunn Aaselle Olsen, mener det er en selvfølge at det kun er norske flagg i 17.mai. «Det er vår grunnlovsdag som ble signert og undertegnet av presidentskapet i riksforsamlingen 1814. En regner at 17.mai ble innstiftet som nasjonal dag i 1836. Det året da stortinget feiret 17.mai-fest for første gang. Fra 1947 er 17. Mai en offisiell flaggdag og offentlig høytid,» sier hun.

Det første offisielle barnetoget, som bare besto av gutter, var i Oslo i 1870. Jentene fikk være med fra år 1889. Den norske kongefamilien har stått på slottsbalkongen siden 1906. Rødrussen har vært med i feiringen siden 1905, og blårussen siden 1916.

Som argument for at det bare bør brukes norske flagg i offisielle arrangementer 17.mai viser hun til at 17 mai er sterkt preget av tradisjoner. «Vi markerer og feirer Norge som selvstendig rettsstat med demokratiske rettigheter. Man sender ikke barna i bursdag til andre barn med krone på̊ hodet, og tror det er vårt barn som skal feires. De som er fra andre land er jo hjertelig velkommen til å feire denne dagen med oss. Og om de vil feire sin nasjonaldag i Norge, så inviter nordmenn på̊ feiringen,» sier hun.