La oss verne om julehøytiden

“Julen er en høytid som feires av de fleste i Norge. Enten vi kaller oss «personlig kristne» eller bare regner oss som kulturelt kristne. Enten vi tror på Jesus Kristus, eller vi ikke er troende, men setter pris på julens budskap likevel. For noe sitter i blodet,” skriver partileder i Demokratene i Norge, Makvan Kasheikal i sin julehilsen, og han fortsetter:

Norge har i over tusen år vært en kristen nasjon. Det betyr at de jødisk-kristne verdiene stikker dypt hos oss, selv hos ikke-troende. Vi skal elske vår neste som oss selv. Vi skal ta vare på de svake. Vi skal hjelpe hverandre. Vi tror på frihet og demokrati, toleranse og medmenneskelighet.

Selv de av oss som bare husker fortellingen om den barmhjertige samaritan fra barneskolen, og ikke husker at det står i Bibelen: «Gi, frivillig og ikke under tvang, for slike gaver tekkes Gud», setter pris på julen og våre kristne verdier.

I dag er de kristne verdiene, vår toleranse, vår respekt for medmennesker, vårt liberale samfunn, vår frihet og vært demokrati, under press, fra helt andre krefter enn de kristne. Selv julefeiringen er kommet under press over hele det kristne Europa. Juletrær fjernes for ikke å provosere. Kristne sanger omredigeres. Julepynt fjernes. Julegudstjenester avlyses. Skal vi overleve som den nasjonen vi er og ønsker å være, må vi verne om julehøytiden og om våre verdier.  God jul.

Julen feires også i jødenes hjemland. I fjor døde Israels president og tidligere statsminister Shimon Peres. Her besøker han et kristent ungdomskor i Jerusalem, som synger julesanger: