Makvan Kasheikal vil ha tøffere tak mot terror, og umddelbar politibevæpning

Politiet på Norges hovedflyplass Gardermoen er fortvilet. De kan ikke forsvare flyplassen mot terror, sa en ledende polititjenestemann til NRK Dagsrevyen i kveld. Årsaken er at de ikke har tillatelse til å bære våpen. Det må legges igjen innelåst i politibiler som ofte er parkert flere kilometer unna flyplassen. «Hårreisen og uakseptabelt,” mener lederen for Demokratene i Norge, Makvan Kasheikal.  

Den islamske staten har i det siste tapt så mye terreng i Irak og Syria at man ikke lengre kan snakke om en stat. Fra nå av er organisasjonen enda en versjon av en sunni-terroristgruppe, som al-Qaida, hvis eneste fordel er at de frivillige som kjempet for dem i Midtøsten, har kommet tilbake til deres hjemland, og nå har lettere for å planlegge og utføre terrorangrep mot utlendinger, slår den israelske terroreksperten generalmajor Yaakov Amidror fast. «Dette problemet vil lederen for Demokratene i Norge løse.  

«IS-krigere som kommer hjem må stanses ved grensen. De som ikke har norsk statsborgerskap, men har bodd i Norge, må ikke slippe inn i landet igjen. «De kan brukes sitt statsborgerskap i en annen stat til å reise dit,» sier han. IS-krigere med norsk statsborgerskap må arresteres på grensen, plasseres i varetekt, og stille for en domstol. Straffene for å ha tilsluttet seg en terroristorganisasjon må være strenge, mener Kasheikal.  

Generalmajoren mener at gruppen vil fortsette å prøve å gjennomføre terrorangrep over hele verden. Det vil bli motivert av egent ønske om å avgjøre historiske poeng – for eksempel påstanden om at Spania er et muslimsk land som ble erobret av katolikkene i slutten av det 15. århundre. Men organisasjonen vil fungere hvor som helst, overalt på kloden. Det vil være basert på velorganiserte, lengestående celler, noe som gjør handlingene mer effektive, noe som igjen betyr at de vil ha potensial til å drepe flere mennesker.  

Samtidig vil den også fortsette å forsøke å rekruttere individer på nettet, “ensomme ulver” som kan utføre angrep, men som er begrenset i omfanget av terrorismen de kan forårsake. «Så det er latterlig å tro at global terrorisme kan reduseres til null,» mener han.  

Generalmajor Yaakov Amidror har flere råd om hvordan den islamistiske terrorismen kan bekjempes. «internasjonalt etterretningssamarbeid må forbedres, og mer aggressive forhør bør tillates basert på etterretning, før en handling utføres. Husk at selv god etterretning ikke kan forhindre “ensomme ulver” fra å aksjonere. De presenterer en reell utfordring, og etterretningstjenester finner det vanskelig å håndtere dem,» skriver han i Israel Hayom. 

«En annen nødvendig innsats er mer komplisert og sentrerer på at vanlige borgere skal reagere raskt og aggressivt når noen terrorhandling skjer. Israel har en klar fordel når det kommer til dette, fordi det er mange medborgere som har lisens til å bære skytevåpen som gjør at de kan handle selv før politiet og sikkerhetsstyrken ankommer. Sivilbefolkning som bærer skytevåpen er ekstremt uvanlig i mange land, så det vil være vanskelig for sivile å reagere raskt, og dermed forhindre skade under en terrorhandling som pågår, enten det er en knivstikking eller sjåfører som bruker kjøretøyene som våpen av massemord,» mener han.  

Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman har tidligere gitt uttrykk for en lignende holdning. Han har offentlig anbefalt alle tsjekkere som har våpenlisens, som har vært lett å få i Tsjekkia, om å ha våpnene med seg utendørs, slik at de kan gripe inn dersom de havner i en terrorsituasjon. Tsjekkia har hatt den mest liberale våpenloven i Europa, men EU vedtok et direktiv i mai måned i år som kraftig vil stramme inn regelverket for å ha skytevåpen. I Norge har ikke engang politiet anledning til å gå med skytevåpen. Våpnene må låses ned i politibilene. 

Lederen for Demokratene i Norge mener at i alle fall politiet må ha på seg skytevåpen som fast ordning, og at vi trenger flere polititjenemenn til å patruljere i områder der det er størst fare for at en terrorhandling kan finne sted.  

I tillegg mener han at norske moskeer må overvåkes av Politiets Sikkerhetstjeneste. Det må kun tillates å predikere på norsk i moskeene, slik at PST lettere kan få en oversikt over hva som blir sagt, og moskeer der imamene oppfordrer til vold og terror må stenges og imamene fengsles, dømmes og utvises. Det må være forbudt å oppfordre til kriminalitet.