Misnøye med nye billettpriser på bussene i Kristiansand

En enkeltbillett på bussene i Kristiansand koster nå 50 kroner hvis du skal betale kontant. Det har ført til kraftige reaksjoner og saken kommer nå til fylkestinget, skriver Fædrelandsvennen. «Dette er helt forferdelig. Er du en minstepensjonist så er femti kroner veldig mye penger for en tur til byen», sier Grete Hansen, som representerer Demokratene i Norge i byens eldreråd. Der vil de nye bussprisene bli tema under det neste møtet. Saken kommer også opp i fylkestinget som interpellasjon fra Demokratene i Norges fylkestingsmedlem Vidar Kleppe.

Bakgrunnen for saken er at styret i Agder kollektivtrafikk har vedtatt nye satser og nye soner. Dermed har billettprisene gått ned for dem som bruker app og busskort (30 kroner), mens den har økt for dem som betaler kontant (50 kr), skriver Fædrelandsvennen.

«Det er ikke tvil om at vi bruker prismekanismene aktivt for å få folk bort fra kontant betaling», sier Siv Wiken, administrerende direktør i Agder kollektivtrafikk til avisen. Ifølge Wiken er det to viktige grunner til det nye prissystemet. Den ene er at bussene skal komme raskere fram. Da må man redusere stopptiden på holdeplassen, noe man oppnår hvis så få som mulig betaler kontant. Den andre grunnen er sikkerhet for sjåførene. Busselskapene ønsker ikke mange kontanter om bord i bussen. «Vi er klare over at det ikke er alle som har en telefon der de kan laste ned vår app. Men for disse har vi tilbud om busskort der det er akkurat de samme rabattene», sier Siv Wiken.

«AKT skal være et transportselskap for alle, også for de eldre og andre som ikke har apper eller andre dippedutter. Jeg håper det er flertall for å stanse et system der eldre mennesker må betale nesten dobbelt pris. Dette er en diskriminering av eldre mennesker», sier Vidar Kleppe. Eldre over en viss alder får honnørbillett, men Kleppe understreker at dette gjelder langt flere enn de som får honnør. «Vi ser at når folk blir eldre, blir dette med tekniske duppeditter vanskeligere. Det gjelder også for dem som ikke har nådd pensjonsalder,» sier han til Fædrelandsvennen.