Palestinske terrorister dreper israelere, Jagland mener Israel har skylden

“Tre palestinere gikk opp på Tempelhøyden i Jerusalem. Derfra skjøt og drepte de to israelske politimenn av arabisk (drusisk) opprinnelse. Israelske myndigheter måtte selvsagt forhindre at det skjedde på nytt, og installerte metalldetektorer. En selvsagt foranstaltning jødene må gå gjennom hver gang de besøker Klagemuren. Da startet palestinerne med voldelige demonstrasjoner, uro og bråk som førte til dødsfall og skader. Og en palestiner gikk inn i en jødisk landsby og drepte en familie som spiste sabbatsmåltid. Uroen er israelsk feil, sier generalsekretæren i Europarådet Thorbjørn Jagland,” skriver Jan Simonsen, andrekandidat for Demokratene i Norge i Oslo.

“Kanskje han mener at Holocaust også var jødenes feil? Muligens de provoserte?  Er det provoserende å sette opp en metalldetektor på en høyde hvor det skytes med skarp på personer nedenfor høyden? Kanskje er det mer provoserende å ta livet av politifolk som var plassert nedenfor Tempelhøyden for å sikre bedende muslimer som kommer til stedet for å be, israelarabiske handelsmenn i gatene nedenfor Tempelhøyden og turister som spaserer fredelig gjennom markedet,” spør han, og fortsetter:

“Det er ved minst to tilfeller skutt mot turister i dette området de siste årene.

Hva er problemet med metalldetektorer? De er palestinerne, i likhet med israelerne, og nordmenn, vant med å måtte gå gjennom. I Israel er det metalldetektorer ved grensepasseringene inn i Israel, og i Israel ved offentlige bygninger, postkontorer og kjøpesentra. I Norge må vi gjennom metalldetektorer hver gang vi skal ut å fly, eller besøke Stortinget eller regjeringskontorer. Det er en heft, men vi lager ikke noen krig av den grunn. 

Israel har skylden, roper Jagland. Hans argument er så grunt og dårlig at det er umulig ikke å mistenke ham for å ha en generell negativ holdning til den staten der et flertall av jøder har søkt trygghet etter andre verdenskrig.

Under det palestinske opprører som begynte i 2000 ble 887 sivile jøder myrdet av palestinere. 5,676 ble skadet. I tillegg ble flere sikkerhetsansatte, politifolk og militære drept og skadet. Israel måtte selvsagt sette inn sikkerhetstiltak. Jagland forteller til Dagbladet at han opplevde å se en far som måtte legge seg ned på bakken og ta av seg skjorten, som ble kontrollert for våpen. Han hadde et gevær mot hodet, og sønnen som var med faren så på. Det er eksempelet Jagland velger å trekke frem fra en periode der hundrevis av israelere ble sprengt i luften mens de satt i busser på vei hjem fra jobben, stod i diskotekkøer, danset på nattklubber eller spiste et måltid på en restaurant.

Og hendelsen er 17 år gammel. Men med det som argument påstår Jagland at palestinerne i dag blir ydmyket. Og at det er skylden for at de dreper jøder og arrangerer demonstrasjoner som glir ut i vold. Så dårlig kan selv ikke Thorbjørn Jagland argumentere, uten at det ligger dype negative følelser mot jødenes hjemland og fristed bak.

«Dette er kjernen i konflikten: Ydmykelsen, som fører til stadig nye utbrudd av vold,» hevder Jagland. Ydmykelsen? Jeg besøker Israel flere ganger årlig og bor hos palestinere, ofte på Vestbredden. Jeg kjører med dem inn til Israel nesten daglig når jeg er i Israel, og har passert grensen mellom området kontrollert av de palestinske myndighetene og Israel kanskje 30-40 ganger årlig. Jeg sitter i baksetet på biler fullt opp av palestinere og med palestinsk sjåfør. Er de noen gang blitt ydmyket ved grensepasseringen? Aldri. Har det tatt lang tid å passere grensen? 15 minutter fra vi kjørte inn i køen på det lengte, de gangene jeg har vært med. Selve kontrollen ved grensen tar normalt fra noen sekunder til et minutt.

Ved grensen på den israelske siden står et stort advarselsskilt. «Du kjører nå inn i et område kontrollert av de palestinske selvstyremyndighetene. Det er forbundet med livsfare, og forbudt for israelske statsborgere etter israelsk lov». Ved en annen mindre grensepassering står det: «Du kjører nå inn i en palestinsk landsby. Det er forbundet med livsfare».  Israelere som kjører inn i de palestinske områdene risikerer å bli drept. Palestinere som kjører inn i Israel kan dra på jobb og tjene penger, besøke slektninger eller dra til Tel Aviv for å bade og grille mat på stranden. Det eneste de risikerer av ubehag er å bli stanset i en kontroll og vise ID-kortet. Det er som regel kjapt gjort.

Palestinerne i alle fall i Ramallah-området bor godt. De er flotte og luftige hus, fine møbler, og god mat. I Ramallah kan de kjøpe moteklær. Det er mer enn nok av restauranter og kafeer. Her er det lite nød. I Øst Jerusalem er det mer trangbodd. Det skyldes at så mange palestinere har flyttet dit de siste årene. De vil heller være israelere enn palestinere, når det engang blir etablert en ny stat. Bor de i Øst Jerusalem får de samme velferdsgoder som de jødiske israelerne. Helseforsikringen som gir gratis hjelp på sykehusene, og barnetrygden, er nok viktigst.

Ydmyket og trakassert? Vel, noen hus blir revet fordi de er bygget ulovlig uten godkjennelse av kontrollmyndighetene. Det skjer i de fleste land dersom man bygger ulovlig. Jeg er imot det, men det er en annen sak. Og reglene gjelder for alle, jøder som arabere.

Så hvorfor denne voldsomme hylingen mot metalldetektorene på Tempelhøyden? Når det ikke skyldes at palestinerne blir ydmyket? Sannheten er at volden mot jødene blir stimulert av palestinske ledere, ofte gjennom spredning av usanne rykter.

Ryktene går som regel ut på at Israel vil overta kontrollen på Tempelhøyden der to viktige moskeer for muslimene er plassert, at de vil tillate jøder å be på Tempelhøyden, som også er hellig for jødene, og at Israel i verste fall planlegger å rive moskeene for å bygge et nytt tempel. Slike rykter har oppstått med jevne mellomrom. Alltid helt uten substans. Den israelske regjeringen har vært nærmet overtydelig på at det skal være status quo på Tempelhøyden. Detter er muslimenes plass.

Likevel tror palestinerne på ryktene. Og det er kanskje ikke rart når de spres av deres egne ledere, som i vestlige medier fremstår med blide flir og ønsker om fred. Senest i 2015 gikk den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ut i palestinsk TV og fortalte at Israel planla å ødelegge Al-Aqsa-moskeen. Han hevdet at jøder som besøkte Tempelhøyden “besmittet “islamsk alter” med sine «skitne føtter», og oppfordret alle palestinere til å forsvare moskeen. Donald Trump skal ha blitt rasende på Abbas etter å ha sett denne talen lagt ut på youtube og oversatt til engelsk.

ange palestinere har fulgt sin leders råd. De har stukket ned fredelige israelere med kniver. Mellom 1. oktober 2015 og 1. oktober 2016 var det totalt 166 knivangrep og 89 forsøk på knivangrep, 108 skudd; 47 angrep mot sivile jøder med kjøretøyer, og et bombeangrep i en buss. Terroren skyldes de palestinske ledernes oppfordring til terror, vanskeligere er det ikke.”