Støtter verkstedeier som fikk bot for å vise bilder av tyver

Tor Sigurd Bransdal, som eier Vågsbygd Bilverksted, var lei av tyveri fra bedriften og gikk ut med overvåkningsbilder. Det endte med en stor bot mot Bransdal. Tyvene slapp unna, skriver Fædrelandsvennen. Overvåkningsbilder fra natten da tyveriet ble begått, ble lagt ut på bedriftens Facebook-side. Politiet har henlagt tyverisaken, og Datatilsynet har ilagt Bransdal bot på 75 000 kr. for brudd på Personopplysningsloven.

Vidar Kleppe, som er fylkestingsrepresentant i Vest Agder, bystyremedlem i Kristiansand, og førstekandidat til stortingsvalget for Demokratene i Norge, gir full støtte til verkstedeieren.

Bransdal eier Vågsbygd Bilverksted, en bedrift som har 12 ansatte. I tillegg har han startet opp firmaet Tilhengersenter Sør som blant annet leier ut stillaser. Natt til 13. mai i år ble et av stillasene stjålet. Det var da Bransdal gjorde et forsøk på å finne ut hvem som stod bak, skriver Fædrelandsvennen. På overvåkningsbildene Bransdal fant fram til dagen etter, kunne han se to personer som står ved inngangsdøra rundt kl. 03.00. Senere på filmen kan han se at den ene personen står ute ved innkjørselen. Det er overveiende sannsynlig at dette er tyvene.

«Jeg hadde aldri lagt ut disse bildene hvis jeg ikke var overbevist om at det var disse som stod bak. Jeg kunne tydelig se at den ene av dem stod og holdt vakt ved innkjørselen», sier han til Fædrelandsvennen.

Han fikk stor respons på innlegget, og det ble delt så mange ganger og fikk så mange kommentarer at Bransdal til slutt bestemte seg for å fjerne det. Men før innlegget var fjernet, hadde Datatilsynet fått tips om bildene. I begynnelsen av juni fikk han varsel om at han vil få en bot på 75.000 kroner.

Bildene er ifølge brevet egnet til å identifisere personene. Datatilsynet mener det derfor et klart brudd på forbudet om å utlevere personopplysninger. Datatilsynet mener også det er snakk om selvtekt, altså at bedriften har tatt loven i egne hender, skriver Fædrelandsvennen. Vidar Kleppe reagerer på at dette blir regnet som selvtekt. «Det er jeg helt uenig i. Dette er kun et forsøk på å verne om lovlige arbeidsplasser,» sier han til Fædrelandsvennen.

«Dette er dypt urettferdig og en demonisering av en hedersmann som kun vil forsvare seg når han blir utsatt for tyveri. I stedet er det han som blir framstilt som kriminell. Om ikke Per Willy Amundsen vil gripe inn, kan han holde så mange festtaler han bare vil», sier Kleppe til avisen.

Bransdal mener det urimelig at han blir straffet mens de som står bak tyveriet går fri. Han kommer til å engasjere advokat i saken. Datatilsynet på sin side presiserer at Personopplysningsloven ikke åpner opp for at det å bli utsatt for en krenkelse gir deg rett til å snu deg rundt og krenke en annens personvern.