Vi trenger en sunn nasjonalisme

Lederen for Demokratene i Trøndelag, Kristian Kahrs, vokste opp i Klæbu som prestesønn, Unge Høyre-politiker, «og», sier han selv til Adresseavisa, «konvoluttslikker for Børge Brende». «Jeg var en klassisk liberalist under slagordet «Rett linje til Europa», forteller han til avisen. «Men alle svarene jeg var så sikker på i ungdommen, de har jeg ikke lenger,» legger han til.

Politikeren fra Demokratene er intervjuet av den trønderske regionsavisen fordi han er tilhenger av Donald Trump. Noe avisen finner oppsiktsvekkende at noen er.

«Jeg har bedt hele det serbiske folk om tilgivelse for at jeg, i min naivitet og arroganse, deltok i NATO-styrkene som skulle komme dit og lære dem om demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter. Nå er jeg en klassisk realist, og mener at enhver nasjon skal ha sine interesser i bunn. Den nasjonale suverenitet må ligge i bunnen, fremfor overnasjonalitet,» sier han.

Kahrs er mild og lavmælt, med et hode fullt av navn og årstall, hendelser og sammenhenger, skriver avisen. Nå tror han Trump kommer til å sørge for en bedre verden. «Han er ikke helt perfekt. Men han står for nasjonal suverenitet og nasjonalisme, akkurat som jeg går til valg på. En motstand mot den antidemokratiske globalismen, som vil komme til uttrykk i flere valg i Europa i år. Vi skal ta demokratiet tilbake. De globalistiske elitene i Europa skjelver – de holder på å miste makta si. Våre lover må bestemmes av Stortinget, ikke av EU».

Kahrs mener at Trump langt ifra er noen trussel mot verden. «Han er en mann som vil sette seg ned med Russland i stedet for å gå til krig over Syria. Han er ingen fredsdue, men vi kan se slutten på krigen i Syria, og vi kan se begynnelsen til en avspenning i Europa med Trump. Det å ha Russland på vår side, det er bra. Vi har et kulturfellesskap,» mener Kristian Kahrs.

På spørsmål fra Adresseavisa om hva han legger i begrepet nasjonalisme, gir han følgende svar: «Eierskap og identitet. Altså – jeg tar sterkt avstand fra sjåvinisme, at vi skal tro vi er bedre enn andre. Men vi må sørge for at vi får bestemme over oss selv. Det står Trump for, og det gjør jeg også. Jeg er veldig glad i Norge, men kritisk til at vi skal presse våre verdier på andre med våpenmakt».