Fædrelandsvennen sprer grove løgner om Israel

Alle stater har rett til å forsvare sine grenser, skriver Fædrelandsvennen om opptøyene i Gaza, men legger til at Israel skyter med skarpt mot personer flere hundre meter fra grensen, og sågar har skutt enkelte palestinere i ryggen. «Grove løgner fra Fædrelandsvennen, som sverter Israel,» mener lederen for Demokratene i Norge, Makvan Kasheikal.  Han forklarer det slik:

«Flere tusen mennesker har samlet seg nær grensen mot Israel. Dersom et par tusen av dem angriper grensegjerdet og det ryker, vil hundrevis av potensielle terrorister kunne angripe og drepe utallige sivile israelere. For å hindre det har Israel informert grundig på arabisk om at alle som kommer nærmere en sikkerhetssone på 100 meter fra grensen risikerer å bli skutt. Det er ingen andre måter å løse dette problemet på.

Ingen palestinere er skutt på lang avstand fra sikkerhetssonen eller i ryggen. Det er ikke drept noen fredelige demonstranter.  Alle som er skutt har vært nær grensen og kastet steiner og molotovcocktails mot israelske soldater. Israel har offentliggjort navnene på flere av de drepte, og navngitt hvilken terrororganisasjon de tilhørte. De fleste var aktive medlemmer av Hamas militære avdeling, andre var medlemmer av Islam Jihad eller andre terrororganisasjoner.

Det er vanlig at palestinerne produserer falske videoer. I forbindelse med den nåværende konflikten ble det eksempelvis sendt ut et bilde på Facebook som viste fire unge palestinske gutter med en jente mellom seg, holde hendene sammen og springe vekk fra påståtte israelske soldater som skjøt etter dem.

Et annet bilde som ble tatt fra lengre avstand viste ingen israelske soldater i bakgrunnen, men en palestinsk familie som grillet nettopp der det ble påstått at det ble skutt fra israelske soldater. Fotografen av det første bildet var palestineren Said Khatib som fotograferer for AFP. Det er vanlig at vestlige byråer bruker palestinske fotografer og filmfotografer.

Den verste falske nyheten, som ble produsert av franske France2 News, og videreformidlet av flere norske aviser. Kanskje sågar av Fædrelandsvennen, Det vet jeg ikke, viste angivelig en ung gutt som gjemte seg bak en tønne sammen med sin far, og som ble skutt og drept av israelske grensevakter i Gaza.

En fransk jøde påstod at senen var et skuespill. TV-selskapet, som hadde brukt en palestinsk fotograf mens reporteren befant seg på Vestbredden, gikk til injuriesøksmål. Retten slo fast at gutten ikke var drept. Murpussen over hodet på gutten og faren gikk feil vei i forhold til de israelske posisjonene. Det var ikke noe blod verken på filmen eller da åstedet ble vist frem for pressen. Det var det imidlertid neste dag, men da var blodet ferskt. Normalt ville det vært størknet. Og råmaterialet som domstolen krevde utleverte viste at gutten vinket til kameramennene etter at han «var død».

Videoen av en gutt som flyktet fra de israelske soldatenes skuddsalver på Gaza i forrige uke, og angivelig skulle være drept, kan med stor sannsynlighet være en liknende propagandaløgn. Hvem som helst kan kaste seg i bakken og spille død. Også her vises det ikke noe blod.

Hvem som helst kan også ta på seg en hjelm og et skilt på brystet hvor det står presse. Slik en for den israelske etterretningstjenesten kjente Hamas-medarbeideren, Yasser Murtaja, gjorde. Han sprang sammen med terroristene mot grensegjerdet, og ble drept av de israelske skarpskytterne.

Med dessverre. Fædrelandsvennen, later ti lå tro på alle propaganda som kommer fra den palestinske siden. Det er i høyeste grad useriøs journalistikk. Før man sprer en påstand bør den faktisk sjekkes, i en krig: fra begge sider.»