Hvor blir det av den gode samtalen?

Den moderne tid har bragt oss Google, Facebook og mobiltelefoner. Men har det bare vært positivt, under Terje Haugom, som er medlem av Demokratene i Hordaland. Han har gjort seg opp disse tankene:

«Når noen lykkes i å få andre mennesker til å danse etter deres pipe, da har disse noen et overtak, da styrer de prosessen videre, og nikkedukkene er alltid enig med siste taler. På samme måte klarer noen å skape et behov for noe hos andre, og har da et overtak de kan bygge videre på.

Slik er det med oss mennesker flest. Smartingene hos Microsoft og Google har klart å legge milliarder menneskers liv i sine hender. Ved å tilby markedet en så nyttig – og til tider ødeleggende – ting som mobiltelefonen er, har de trollbundet milliarder godtroende menneskers liv. Menneskeheten har fått en ny gud, en gud som betyr alt for unge som eldre. En verdensomspennende, avhengighets-skapende digital narkomani!

Den styrer våre liv, vår gjøren og laden, og – så lenge den ikke går tom for strøm – således er vi tilgjengelig døgnet rundt, nesten hvor som helst på kloden, med nyttig og unyttig kontakt, reklame, positive og negative meldinger, og så Facebook da, – med godt nytt, dårlig nytt, erting, mobbing, sjikane, trusler, bilder av absolutt alt og alle. – osv. osv. Og gjett om dukke-førerne tjener penger på det kunstige behovet de klarte å skape! Enorme summer…

Dette behovet som er så viselig skapt, er for mange langt viktigere enn mat, levende, fysisk kontakt med andre, nok søvn, nok fysisk aktivitet, et godt familieliv, for noen viktigere enn kjæresten, bestevennen… Mange må også være tilgjengelig og oppdatert på bussen, i teateret, på kino, i kirken… Hvor ble det av den gode samtale? Privatlivets fred? Behovet for roen og freden»