Spionerte på Demokratenes leder

Den iranske etterretningstjenesten brukte den nå arresterte norskiraneren til å spionere på eksiliranere, inkluderte det kurdiskiranske miljøet. Han skal ifølge VG har flyttet fra by til by, sannsynligvis for å kartlegge miljøene. Sensommeren 2014 flyttet norskiraneren fra Oslo til Kristiansand hvor han tok kontakt med det iranske miljøet. På den tiden var Makvan Kasheikal, som i dag er leder for Demokratene, og hans familie, aktive i det demokratiske kurdiske partiets eksilorganisasjon.

«Vi tilhører PDKI, et politisk parti som er forbudt i Iran og vi har rømt fra det regimet. Vi er aktive i motstanden mot ayatolla-regimet. Min familie er aktive i det og jeg har selv vært aktiv. Vi er blant de få som ikke reiser hjem på ferie», sier Kasheikal til VG.

Den drapsplansiktedes opphold i byen skremmer ham.

«Hvorfor flyttet han til Kristiansand? Det som gjør meg og min familie redde, er at han får kontakt med personer som kjenner meg, stiller noen rare spørsmål og plutselig forsvinner igjen. Jeg er sikker på at han var her for å kartlegge meg og det iranske opposisjonelle miljøet», sier Makvan Kasheikal.

VG har snakket med flere kilder i Kristiansand som har hatt kontakt med den nå siktede norskiraneren. Han skal ha kommet med flere forskjellige forklaringer på hvorfor han var i byen. Til én skal IT-studier ha vært grunnen.

Til en annen var det pilot-utdannelse han drev med. Han skal også ha bedt om hjelp til å finne seg en jobb. Dette er stikk i strid med hva han skriver i en CV VG har fått tilgang til. Der oppgir han å ha en jobb i Oslo på samme tid i 2014.

39-åringen skal blant annet ha forklart at han kom til Norge uten noen spesiell grunn. Det iranske miljøet i Kristiansand skal ha reagert på dette.

«Han sa han kom inn i landet fordi han var en «luring». Jeg fikk sjokk av at han fikk så lett opphold i Norge», sier en som skal ha møtt den siktede til VG.