Vil granske byggesak i Kristiansand

«Sånn kan vi ikke ha det. Slikt gjør man bare ikke», sier Makvan Kasheikal, leder for Kontrollutvalget i Kristiansand kommune fra Demokratene til Fædrelandsvennen. Han reagerer på at byggesaksleder Bjørn Harald Andersen har signert ferdigattest til et hus der hans egen bror var medeier.

Det var Fædrelandsvennen som først skrev at byggesaksleder Bjørn Harald Andersen signerte ferdigattest til en bolig som var eid av et firma der hans bror er en av tre eiere. Med det godkjente han at alle papirer var i orden og at bygningen var oppført i tråd med tillatelsene.

Andersen og hans leder Venke Moe mener at dette ikke var inhabilt fordi en ferdigattest anses som en ren ekspedering. Professor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen og Sunniva Cristina Bragdø-Ellenes, førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap ved Universitetet i Agder, mener imidlertid at attesten er et vedtak og at Andersen var inhabil.

«Uansett hva jusen sier så burde han ikke gjort det. Byggesaker er betente alle steder. Dette må kommunen håndtere profesjonelt og handle slik at vi har troverdighet», sier Kasheikal til Fædrelandsvennen. Han har bedt sekretæren i kontrollutvalget om å henvende seg til rådmannen og teknisk direktør slik at utvalget kan få en orientering om praksisen. Kasheikal sier han ikke vil forhåndsdømme, men høre hva kommuneadministrasjonen har å si.

Hans partikollega Vidar Kleppe, som er gruppeleder for Demokratene i Kristiansand bystyre, har bedt lederen i by- og miljøutvalget, Stian Storbukås (Frp), om å sette i gang en sak for å skjerpe inn habilitetsreglene.

«Jeg reagerer på vurderingsevnen når du først sier at du er inhabil, så kommer du senere inn i saken og gir en godkjenning. Byggesakslederen burde innsett at han ikke skulle gjort det,» sier Kleppe til avisen. «Når det er ens egen bror bør man være ekstra påpasselig,» legger han til.