Vil ha drapsmann i Vadsø utvist

Politiet har siktet en 17 år gammel gutt av utenlandsk opprinnelse for drapet på en 18 år gammel mann i Vadsø. Drapet skjedde i en dagligvarebutikk i sentrum av byen lørdag kveld, skriver iFinnmark.no. 17-åringen var innvilget midlertidig opphold i Norge. Terje Haugom i Demokratene i Bergen, vil ha drapsmannen utvist fra Norge. «Asylsøkere som dreper andre mennesker i Norge, skal – uten unntak – sendes tilbake til der de opprinnelig kom fra», mener han.

«Psykisk ubalanse, traumer, posttraumatisk stress-syndrom o.l. skal ikke brukes som formildende eller ettergivende omstendigheter, og dermed forhindre utsendelse. Et drap er et drap. Vi kan ikke hverken forsørge eller ha gående fritt omkring tikkende bomber i Norge! Man må heller ikke glemme «trikkedrapet» i Oslo, og drapet på langdistansebussen for noen år siden. Slike fundamentale forbrytelser skal kvalifisere til utsendelse – selv om gjerningspersonen har vært i Norge i flere år,» sier han.

Nå spekuleres det på om mange voldshandlinger i byen de siste årene, inkluderte gårsdagens drap, kan ha en sammenheng med at Vadsø har bosatt flest flyktninger i forhold til folketallet av samtlige byer i Norge. I Vadsø er 18 prosent av befolkningen innvandrere, skriver Resett.no.

Vadsø har tidligere hatt flere muslimske ungdommer som har tilsluttet seg Den islamske staten, og den unge gutten som ble pågrepet med sprengstoff i Oslo kom fra det samme miljøet i Vadsø.

Tre unge menn fra Vadsø er koblet til ekstrem islam på tre år, kunne iFinnmark opplyse i fjor. I slutten av november 2014 ble det kjent at to fra Vadsø, opprinnelig fra Kaukasus, hadde dratt til Syria for å kjempe med Den islamske stat (IS). Etter det iFinnmark erfarer, skal en tredje person har reist fra Vadsø etter å ha blitt radikalisert.

Mannen, som er i begynnelsen av 20-årene, kommer fra et afrikansk land, og skal ha kommet til landet som enslig mindreårig, skrev avisen. Mannen skal ha reist fra Vadsø i tidsrommet høsten 2016 til og med vinteren 2017, skrev avisen. Gutten som ble arrestert i Oslo var med andre ord den fjerde asylsøkeren fra den lille byen nordøst i Finnmark med radikaliserte islamistiske holdninger.

I Vadsø er 18 prosent av befolkningen innvandrere, ifølge tall fra SSB (imdi.no). Det tilsvarer 1107 av 6154 innbyggere. 79 personer er norskfødte med innvandrerforeldre. Men ordføreren fra Høyre, Hans Jacob Bønå, vil likevel ha flest mulig asylsøkere i byen. «En skikkelig trist nyhet, som kom helt uventa,» sa han til iFinnmark da nyheten kom om at et av byens asylmottak skulle legges ned. «Dette syns jeg er trist. Det er en skikkelig trist nyhet, som kom helt uventa, helt ut av det blå. Det ramlet rett i fanget på oss uten at vi har vært forberedt på det», klaget han.