Drivstoff & klima

«Bio-drivstoff med palmeolje-tilsetting er en meget dårlig vei å gå for å forbedre klimaet på Jorden. Bl.a. ser Norges regjering bio-drivstoff som «den rette vei». Og det er som regel bio-diesel som er sakens problematiske kjerne. Saken har flere høyst betenkelige side,» skriver Terje Haugom som er medlem av Demokratene i Hordaland. Han fortsetter:

«Palmeolje-industrien bidrar til avskoging av de store regnskogene – hoved-saklig i Sør-Amerika. Skogens trær fungerer som Jordens lunger, og produserer oksygenet som luften vår trenger for å holde liv i alt som lever. Kutter vi ned store områder av Jordens viktigste skoger, kan det sammenlignes med en eskalerende lungesykdom, og en gang – ingen vet når – vil vi stå uten nye forsyninger. Da blir atmosfæren et giftlokk, og livet dør ut. Så denne måten å gjøre drivstoffet mer «miljø-vennlig», er et blindspor mot avgrunnen.

Problem nummer to er, at moderne dieselmotorer slett ikke fungerer som de skal med bio-diesel. Eksperter på motordrift – og da snakker vi om de virkelige ekspertene hos bil-industrien, ikke trendy «eksperter» i motorbladene – advarer på det sterkeste mot å utsette de fintfølende sensorene i moderne motorer for slike tilsetningsstoffer. Det ender ofte med motorhavari, og ødelagte motorer.

De samme ekspertene – og utviklings-ingeniørene hos bilfabrikkene – prøver å få politikerne til å forstå, at dieselmotoren er under konstant utvikling, som f.eks. den siste Euro 6-motoren, som har et meget lavt utslipp. Og nå står enda en ny generasjon nesten klar til masse-produksjon. Der blir utslippet så lavt som ca. 10 % av det som er EUs krav i 2020. Dieselmotoren er slett ikke død, nei!

Det er altså å håpe at verdens statsledere nå kan enes om å ta vare på de skogene og den villmarken som fremdeles er til vårt alles beste – og ALT som lever! Den teknologiske utviklingen på framdriftssektoren jobber intenst med forbedringer – både på fossil, el, og andre måter. Dette må politikerne ha øyne for! De må støtte utviklingen – ikke bremse, forby, og regulere, slik trangsynte klima-politikere driver på! Det kommer bedre løsninger på alt dette – med goodwill»