Norges mest aktive politiker?

Demokratenes gruppeleder i Kristiansand bystyre, Vidar Kleppe, har  hele 174 ganger gått på talerstolen i bystyret og krevd svar fra ordføreren i det som kan kalles bystyrets spørretime, eller interpellasjoner som det mer korrekt heter, skriver Fædrelandsvennen.

Det har dreid seg om muslimer, sykehjem, nakenbading, snømåking og Biola. I bystyret har kolleger himlet med øyene. De mener Kleppe vil eksponere seg selv. Ordførerne har bedt ham dempe seg.

«Jeg har fått høre at jeg har slitt ut to Høyre-ordførere allerede. Og om nødvendig sliter jeg ut den tredje», sier Kleppe til avisen. Han vil være like aktiv som ombudsmann for kristiansanderne også i den neste bystyreperioden.

Fædrelandsvennen har tatt Kleppe med til kommunens arkiv der Kleppe finner fram sin første interpellasjon fra 1989. Den handler om leiekostnader for flyktningkontoret. Siden den gang har han ikke akkurat lagt på latsiden, skriver avisen. 174 interpellasjoner har det blitt og da har Fædrelandsvennen ikke regnet med de skriftlige spørsmålene til ordføreren. Heller ikke alle sakene han tok opp i spørretimen da han satt på Stortinget.

Fædrelandsvennen lister opp eksempler: Vidar Kleppe har gått på bystyrets talerstol og foreslått at unge skulle være hjemme til kl 20.00 for å hindre ungdomskrim. Beboerne i Kvadraturen burde få parkere bilen gratis i parkeringshus når det snør, mente han under et snøfall i 2004. Vil ordføreren ta initiativ til det? spurte Kleppe og ble nedstemt. Og hva med de døde? Blir kistene knust etter de blir lagt i jorda, spurte Kleppe i 2008 og fikk saken på dagsorden med omtale nasjonale medier. Folk sto fram og bekreftet at Kleppe hadde rett. Og støtten til muslimske trossamfunn må kuttes. Det er en av Kleppes store slagere som har blitt foreslått en rekke ganger de siste ti årene.

De aller fleste interpellasjonene kom etter at Kleppe kom inn i bystyret for Demokratene i 2003. Og til slutt fikk de andre i bystyret nok. Ordførerne må tross alt samle inn informasjon og svare i bystyret. Og så opptar det mye møtetid. Ordfører Jan Oddvar Skisland (da KrF) måtte flere ganger be Kleppe og partikamerat OIaf Messel legge begrensninger på seg selv, skriver avisen.

Men det viste seg å være vanskelig. Når Fædrelandsvennen skrev om enkeltskjebner var det ikke lett å holde seg unna tastaturet.

Ledere i kommunen reagerte på alle enkeltsakene, skriver Fædrelandsvennen. «Kjempealvorlig», som tidligere helse- og sosialdirektør Lars Dahlen uttrykte det. Per Sigurd Sørensen var ordfører fra 2007 til 2011 og mistenker Kleppe for å være nokså opptatt av egeneksponering. Han fikk gjennom nye regler som begrenser antall interpellasjoner i bystyret.

«De skyr enkeltsaker», svarer Kleppe. «Jeg tar opp enkeltsaker som viser at ting ikke fungerer,» sier Kleppe. Hadde de gjort jobben sin hadde han ikke trengt å ta opp så mange interpellasjoner, mener han.

Mest oppsikt vekte det kanskje da Kleppe gikk imot en naturiststrand, og viste frem bilder av naturister på Sømstranda fra bystyrets talerstol. Da ble han oppringt og truet med anmeldelse av en naturist som mente han kunne gjenkjennes på bildet, men det ble det aldri noe av. Men trærne på stranda ble hugget ned etter interpellasjonen og press fra velforeningen. Slik at ingen skulle snike seg inn i buskene.

Kleppe har også tatt opp situasjonen for barnehjemsbarn. Det endte med 120 millioner kroner i erstatning, bare fra Kristiansand kommune. I tillegg har han tatt opp pengebruk for bosatte flyktninger og det litt pussige forbudet som Kristiansand en stund hadde mot matservering fra 04.00 – 06.00, skriver Fædrelandsvennen. «Det at jeg tok opp situasjonen for de tidligere barnehjemsbarna er kanskje det jeg er mest fornøyd med», sier han.