Er det verre å kalle Sumaya korrupt kakerlakk enn å utøve vold?

En 70 år gammel kvinne fra Bodø er i Bergen tingrett dømt til 24 dagers betinget fengsel og 10.000 kroner i bot for å kalle Sumaya Jirde Ali for en «korrupt kakerlakk».

I ærekrenkelsessaker det svært sjelden at det tas ut offentlig tiltale. Den krenkede må vanligvis selv ta rettslige skritt for å forfølge slike forbrytelser. Men i denne saken der en kjent samfunnsdebattant har blitt utsatt for en krenkende karakterestikk som imidlertid har et vagt meningsinnehold.

Kari Angelique Jaquesson hevder i en blogg følgende: «Politiet henla 55.448 saker bare i Oslo i fjor. I 3337 av sakene var den mistenkte gjerningspersonen kjent, men politiet henla sakene på grunn av manglende kapasitet. 337 voldssaker, 437 narkotikasaker, 13 sedelighetssaker – alle med kjent gjerningsperson – er blant de 3337 sakene som er henlagt på grunn av kapasitetsproblemer.» Mange vil mene at det er verre å bli utsatt for vold enn å bli omtalt som en «korrupt kakerlakk».

Jeg rettet derfor en henvendelse til Justisdepartementet med spørsmål om departementet ville sørge for at alle volds- og narkotikasaker med kjent gjerningsperson ble påtalt før det ble satt av ressurser til å straffeforfølge personer som krenker politiske aktører i sosiale medier?

Departementet henviste imidlertid til Riksadvokaten. Det er derfor ikke noe som tyder på at justisminister Tor-Mikkel Wara har noen planer om foreta seg noe for å sørge for at volds- og narkotikaforbrytelser prioriteres slik at disse blir påtalt først og ufine ytringer etterpå. De som mener at politiet skal sørge for å prioritere volds- og narkosaker før man tiltaler de som omtaler andre som «korrupte kakerlakker» bør derfor stemme på Demokratene ved neste valg.