Vi bør ikke ha noe å gjøre med Iran

I Iran fengsles hundrevis av mennesker som uttrykker uenighet med regimet, konkluderer en rapport fra Amnesty International, som har sett på situasjonen i landet i 2018, skriver lederen for Demokratene, Makvan Kasheikal, og fortsetter:

«Tortur og annen dårlig behandling var utbredt. Pisking, amputasjoner og andre grusomme, umenneskelige og nedverdigende straffer ble utført. Myndighetene gjennomførte gjennomgripende diskriminering og vold basert på kjønn, politisk oppfatning, religiøs tro, etnisitet, seksuell orientering, kjønnsidentitet og funksjonshemning, heter det i den omfattende rapporten.

Gjennomføringen av straffereaksjoner fant noen ganger sted i offentligheten, og tusenvis av de piskede ble liggende igjen nesten døde. Det inkluderte personer som var under 18 år på forbrytelsens tidspunkt.

Tortur og annen dårlig behandling, inkludert langvarig isolering, blir brukt systematisk. Minst ni personer døde i fjor i fangenskap under mistenkelige omstendigheter, etter å ha blitt arrestert under de omfattende protestene mot regimet i slutten av 2017 og begynnelsen av 2018.

Dette alene er kanskje ikke god nok grunn til total boikott av landet, iden Norge også samarbeider med andre land med grusomme regimer. Men i tillegg kommer at Iran støtter terroristorganisasjoner som Hizbollah, som i den siste tiden er avslørt for terrorplanlegging i Europa.

Dessuten utvikler landet langdistanseraketter og har et atomvåpenprogram som, dersom de sjiamuslimske imamene lykkes, kan resultere i et atomvåpenangrep mot Israel, som de iranske lederne gjentatte ganger har sagt skal utslettes.

Vår fremste allierte, USA, med Donald Trump som leder, har startet nye sanksjoner mot Iran. De bør Norge slutte seg til.»