Norge bør følge i Israels fotspor

«I går gikk kurderne i den selvstyrte kurdiske delen av Irak til valgurnene for å stemme over om området skal løsrive seg fra Irak og bli en selvstendig kurdisk stat. I realiteten fungerer den nordlige delen av Irak langt på vei som en stat, men er det i praksis ikke. Folkeavstemningen ble observert av vestlige valgkontrollører som ikke fant noe å kritisere. Den var demokratisk, foregikk riktig, og under fredelige omstendigheter som ga hele befolkningen mulighet til å avgi stemme. Den viste et solid flertall for en egen kurdisk stat,» forteller Makvan Kasheikal, som er leder for Demokratene i Norge. Som etnisk kurder følger han godt med i sitasjonen i de kurdiske områdene.

«Likevel har vestlige demokratiske land sluttet seg til hylekoret fra det nye «Kurdistans» diktatoriske nabostater, og advart både mot kurdiske selvstendighet og mot den demokratiske folkeavstemningen. Da skottene holdt avstemning om løsrivelse fra Storbritannia var det ingen som protesterte. Og jeg har heller ikke sett noen protester mot folkeavstemningen i Catalonia om løsrivelse fra Spania,» sier han.

«Kun ett demokratisk land har så langt gitt full støtte til kurdernes krav om selvstendighet: Israel. Det eneste demokratiske landet i Midt Østen har igjen stått opp som et lys i mørket, og kjemper for at Midt Østen skal få sin andre reelle demokratiske stat, en stat vi kurdere har ventet på i et helt århundre,» forteller han, og legger til:

«Under sitt nylige besøk i Latin Amerika sendte den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, ut en pressemelding der det det heter at Israel “støtter det kurdiske folks legitime innsats for å oppnå en egen stat. “Israel støtter det kurdiske folks legitime innsats for å oppnå en egen stat,” heter det i pressemeldingen ifølge World Israel News. Den tidligere israelske innenriksministeren Gideon Sa’ar sier at “vi jøder, som kurderne, er en minoritet i Midtøsten. Kurdere har vist seg i flere tiår å være en pålitelig strategisk partner for oss.”

«Nå er det på tide at den norske regjeringen følger i Israels fotspor og viser at den verdsetter demokratiske verdier,» mener Makvan Kasheikal, som fortiden er på reise i Israel sammen med varamann til partiets sentralstyre, Jan Simonsen.