Sjokkert over dårlig politiarbeid

«Man behandler ikke eldre mennesker på denne måten. Jeg trodde nesten ikke historien var sann da Irma Håkonsen ringte meg på søndag. Man kaster ikke 80 år gamle syke damer på glattcelle. For en lommebok som var gjenglemt i en kiosk,» sier Jorunn Aaselle Olsen, som er tredjekandidat på Demokratene i Norges stortingsliste fra Vest Agder. Hun sikter til oppslaget i VG om Irma Håkonsen som ble kastet på glattcelle mistenkt for å ha stjålet en lommebok.

Jeg har kjent Irma i 33 år, og kan med hånden på hjertet si at denne damen er ærligheten selv, sier den sjokkerte politikeren. Hun har jobbet sammen med 80-åringen i NSB i mange år. Saken om den mystiske lommeboken ble da også henlagt. Men i mellomtiden fikk Irma Håkonsen seg en svært så ubehagelig opplevelse.

4. juli 2017 var Irma på en spillekiosk i Markens i Kristiansand da to politibetjenter pågrep henne. Irma fikk forklart at politiet hadde en video som viste at hun hadde stjålet en lommebok på den samme kiosken dagen før.

«Jeg ante ikke hva de snakket om. Jeg spurte flere ganger hva det var jeg hadde stjålet, men fikk ikke svar. Det var flaut og nedverdigende å bli plassert i politibilen midt i sentrum på den måten», sier Håkonsen til Aftenposten. Men det var bare begynnelsen på ubehagelighetene

Irma ble ifølge Aftenposten fraktet til politistasjonen. På politistasjonen ble 80-åringen strippet, avhørt og plassert på glattcelle. «Det kom inn en ung kvinne som ba meg kle meg naken og løfte opp brystene. De ville også at jeg skulle bøye meg ned, men da forklarte jeg at det klarer jeg ikke, for jeg er jo tross alt 80 år», sier hun.

Politiet tok deretter fram en video. «Videoen viste at jeg hadde plassert vesken min på en høy stol ved siden av meg da jeg var på spillekiosken. På samme sted skal en annen kvinne ha gått fra lommeboken sin. Politiet mente jeg hadde tatt den med meg da jeg dro, men det var ingenting på videoen som faktisk viste det. Jeg tok kun med meg min egen veske, sier Håkonsen videre,» forteller hun.

Da Håkonsen kom til politistasjonen ble hun spurt om hennes sykdomsforløp. Hun forklarte at hun har lavt blodtrykk, og at hun ved jevne mellomrom får anfall. Håkonsen ble likevel plasserte i glattcelle uten observasjon. «Etter noen timer kjente jeg pulsen steg. Jeg ble veldig redd og begynte å kaldsvette. Jeg banken på døra flere ganger for å få hjelp,» Til slutt kom en politibetjent. Håkonsen fikk legehjelp på stedet.

«Da legen var der sto det fire politibetjenter i døråpningen og kikket. Jeg følte meg som et dyr i bur. Hele situasjonen kjentes veldig ubehagelig og nedverdigende», sier 80-åringen videre.

Etter nesten seks timer fikk Håkonsen dra hjem. Da hun kom hjem fant hun huset sitt ransaket. «Det verste var at de også arresterte og ransaket hjemmet til min sønn. Han var på kiosken sammen dag som meg. Da jeg dro hadde jeg gitt han en klem, så politiet trodde jeg kanskje hadde gitt ham lommeboken de mente jeg hadde stjålet. Min sønn har kreft, så det var en tøff hendelse for ham», sier Håkonsen.

Håkonsen presiserer at det er takket være Jorunn Olsen, Vidar Kleppe og politikerne i Demokratene at hun nå forteller sin historie. «Slik behandler man ikke folk,» mener de to demokratene.