Tsjekkisk parti til Norge: Keep your money

Norge sender milliarder av kroner til østeuropeiske land der de deles ut til ulike organisasjoner og formål. Det er Norge forpliktet til via EØS-avtalen.  Det er penger fra norske skattebetalere som kunne ha vært brukt til formål i vårt eget land. Det mener Demokratene i Norge, som er motstander av EØS-avtalen. Nå får Demokratene i Norge støtte fra det tsjekkiske partiet Svobodni, som mener at det er en fornærmelse mot Tsjekkia å behandle landet som et utviklingsland.

De siste årene er Norge blitt et stadig mindre populært land i Tsjekkia, takket være en barnevernssak som rammet en tsjekkisk mor, som har fått stor omtale i tsjekkiske medier de siste årene, og blitt fulgt opp av politikere fra flere partier. For et år siden marsjerte rundt 500 demonstranter fra den norske ambassaden til kontoret til «Norwegian Grant», som deler ut EØS-midler, der de stanset og ropte «Keep your money».

«Som en tsjekkisk statsborger føler jeg meg skamfull og fornærmet av behandlingen av mitt land som et utviklingsland. Norges rykte i den tsjekkiske republikken har aldri vært verre, ikke bare på grunn av den nylige barnevernskandaler. Pengene fra Norge er også uønsket. Jeg vil være glad hvis ingen slike penger ble omfordelt til Tsjekkia. De bør beholdes i lommene til norske skattebetalere,» sier Josef Novotny til Demokratene.no. Han er rådgiver for det liberalistiske partiet Svobodnis hvor partileder Peter March kjemper om et mandat i nasjonalforsamlingen i Liberec-distriktet. I Tsjekkia er det valg i slutten av oktober, men valgkampen er allerede i full gang.

«Tsjekkia er langt ifra noe utviklingsland. Vi har en stabil statlig økonomi, brukbar levestandard, godt utdannede mennesker, et levende kulturliv, og nyttige naturressurser for fremtiden, Det er en fornærmelse mot vårt land at vi skal motta gaver fra Norge,» legger han til.

Forhandlingsmemorandumene for en ny periode mellom EØS og Norges fond mellom Tsjekkia og donorstatene i Norge, Liechtenstein og Island ble signert på Anežské klášter i Praha forrige mandag. Den tsjekkiske republikk vil motta 184,5 millioner euro (ca. 1,8 milliarder kroner) fra de tre statene i den nye perioden, opplyser det tsjekkiske finansdepartementet. I inneværende periode som går fra 2014 til 2021 vil Norge i alt ha gitt Tsjekkia en støtte på 89 millioner euro.

«Jeg vil takke Norge for pengene, men skulle ønske at jeg kunne gitt dem tilbake» sier lederen for Svobodni, Peter March. Han mener at mange av prosjektene som får midler er håpløse prosjekt, der pengene ikke kommer noen til nytte.

«Demokratene i Norge har alltid vært sterke motstandere av EØS-avtalen. Av mange grunner. Men en av dem er selvsagt at det er meningsløst at Norge skal tvinges til å sende store pengebeløp til andre europeiske stater der pengene ofte brukes til tvilsomme prosjekter,» sier lederen for Demokratene i Norge, Makvan Kasheikal. Han legger til at det er viktig å merke seg at sågar politikere i land som mottar støtte er skeptisk og føler at det er en fornærmelse at de skal motta støtte fra Norge.