Frykter at utenlandske selskap skal overta for mye av omsorgstjenestene

Jorunn Aaselle Olsen, som medlem av Demokratenes sentralstyre, er skeptisk til at store utenlandske selskaper overtar stadig mer av ansvaret for eldreomsorg, barnevern, rus og psykisk omsorg i Norge. Hun viser til den svenske omsorgsgiganten Ambea som nylig kjøpte Aleris omsorg for 2,6milliarder kroner. «Fra før har Ambea kjøpt alle de fem selskapene i velferdskonsernet Heimta, som opererer innen barnevern og rusomsorg. Ambea overtar 3000 norske ansatte,» forteller hun.

«Neste år vil Ambea (tidligere kjent som Carema), som er kjent fra  Carema-skandalene i 2011, kontrollere barnevern, eldreomsorg og rusomsorg for nær fem milliarder kroner i Norge. Noe må være feil med det norske systemet,når privateide Aleris tjener 2,6 milliarder på å selge norske helsetjenester!! Ambea tjente 2milliarder og betalte 22 tusen i skatt til Sverige. Vi selger ut for mye til utlandet. Dagens regjering gjør ingenting, og lar dette gå forbi i stillhet. Eneste som kan stoppe det er konkurransetilsynet,» sier hun.

«En titt bakover i selskapsstrukturen viser imidlertid at morselskapet i Luxembourg kontrolleres av to internasjonale investeringsfond: KKR og Triton, som samlet har 50,1 prosent av aksjene. KKR er investeringsselskapet til den amerikanske forretningsmannen Henry Kravis, verdens 365. rikeste mann med en personlig formue på 49 milliarder kroner per juli i år, ifølge Forbes rangering. Investeringsselskapet hans kontrollerte aksjer for 140 milliarder per oktober i fjor,» føyer hun til.