Hva skjer egentlig på grensen mellom Gaza og Israel, og hvorfor?

Det er 70 år siden Israels uavhengighetserklæring. Krigen førte til at mange palestinere flyktet fra områder som israelerne tok kontroll over. De fleste regnet med å komme tilbake etter kort tid. De arabiske landene som angrep den jødiske staten lover å kaste jødene på sjøen.

Slik gikk det ikke, og mange palestinere ble plassert i flyktningleirer, i stedet for å bli assimilert i nabostatene, til tross for at de var av samme etniske gruppe, snakket det samme språket, og trodde på den samme religionen, det var nok av plass, og spesielt statene i Gulfen var fulle av penger.

I dag er de fleste flyktningene døde. Det er tross alt gått 70 år. Men like fullt kaller deres etterkommere seg for flyktninger, også de som bor i palestinske områder i Gaza eller på Vestbredden. De bor i flyktningeleirer, heter det, og det skal være ille.  På Vestbredden kjørte jeg gjennom en «flyktningleir» like på grensen mot Israel.

Det var i praksis en liten del av en alminnelig palestinsk bydel. Husene var som andre hus på andre siden av hovedgaten, hvor det ikke var en flyktningleir. De handlet i de samme butikkene, Men en flyktningleir var det, påstod mine palestinske venner, selv om knapt noen av beboerne flyktet. Selvsagt var de integrert. Men definert som flyktninger av FN og verdenssamfunnet.

Selvsagt er dette et skuespill satt i scene for å sverte Israel, og for å presse frem en løsning på konflikten som vil ødelegge den jødiske staten. Staten Israel ble opprettet for å ta vare på de gjenlevende jødene etter Holocaust, og sikre jødene mot pogromer og forfølgelse som også eksisterte i stort monn før verdenskrigen, og i mange land. Det betød selvsagt også mye at staten ble gjenopprettet på et landområde som tidligere i historien hovedsakelig var bosatt med jøder, og der jødene har sine historiske røtter.

Dersom man gir noen millioner «palestinske flyktninger» rett til å bosette seg på det lille området Israel disponerer vil den jødiske staten raskt i stedet bli en av mange muslimske stater i Midt Østen. Det er nettopp det Hamas ønsker. Hamas har aldri akseptert Israel som en selvstendig stat, men mener at hele områder tilhører palestinerne. «- Det palestinske folket har gang på gang bevist at de kan ta initiativ og gjøre store ting. Denne marsjen er starten på reisen tilbake til hele Palestina,» sa Hamas-lederen i sin tale fredag.

Gjennom den pågående aksjoner, som er presentert som en folkelig og fredelig protest for nettopp dette synspunktet: At hele området inkludert israelske byer som Tel Aviv og Haifa egentlig tilhører palestinerne, ønsker Hamas åpenbart å hisse opp stemningen mot Israel, samt å øke egen popularitet på bekostning av president Abbas og El Fatah.

Og Hamas skyr ingen midler. Under den forrige Gaza-krigen ble våpenlagre gjemt i hus med sivile beboere. Da Israel, etter først å ha forsøkt å advare beboerne gjennom en oppsatt telefonsentral og på andre måter, så seg nødt til å sende en rakett mot bygningen for å ødelegge Hamas sitt rakettlager, og sivile, inkludert barn, ble drept, ble likene filmet på nært hold, slik at alle kunne se lemlestingene på palestinske TV-kanaler.

En ung palestinsk gutt, 14 år gammel, så ved en tilfeldighet et bilde av undertegnede og Benjamin Netanyahu på min computer. «Er du venn med han», spurte han, med store øyner. «Nei, men jeg har snakket med ham et par ganger,» svarte jeg.  «Men han drepte 500 barn,» svarte gutten med fortvilelse i stemmen. Selvsagt gir bilder av døde barn sine inntrykk, og hvordan forteller du en 14 år gammel palestinsk gutt at barna ikke ble drept med vilje?

Israel har en annen politikk når terrorister slår til: De viser aldri de grusomme detaljene.

Nå kjører Hamas igjen det samme løpet: Skyver sivilbefolkningen foran seg. Sannsynligvis håper de på at mange blir drept. Det passer i deres propaganda mot Israel.

Hvorfor svarer Israel med skuddsalver mot demonstrantene? .Bare timer før den varslede returmarsj-demonstrasjonen i Gaza, ble en bonde drept. Timer etter er sju personer til drept, samt at 365 palestinere er skadd, skriver Dagbladet. Men unnlater å nevne at flere terrorister i den siste tiden har tatt seg inn i Israel, og at «bonden» beveget seg mot grensegjerdet midt på natten.

Alle land har rett til å forsvare sine grenser, og Israels frykt er at menneskemassen skal angripe grensegjerdet og bryte det i stykker. Da vil tusenvis av palestinere kunne ta seg inn i Israel, inkludert mengdevis av terrorister. Derfor må de israelske grensevaktene holde demonstrantene på avstand. Alternativet vil fort være at langt flere blir drept.