Iran – en terrorstat

«17. september 1992: De svenske topp-politikerne Ingvar Carlsson (da ansatte i ambassaden i Berlin) og daværende leder av det sosialdemokratiske partiet, Mona Sahlin, hadde bestilt bord på den greske restauranten Mykonos. Det ble avlyst i siste liten etter en telefon fra daværende statsminister Carl Bild. Han trengte dem hjemme i Sverige. Det var oppstått noen prekære problemer,» skriver Makvan Kasheikal, lederen for Demokratene, og fortsetter:

«På samme restaurant satt generalsekretæren for Kurdistans demokratiske parti, Sadegh Sharafkandi og flere andre representanter for partiet. De deltok i en kongress arrangert av Den sosialistiske internasjonale i Berlin. Rundt klokken 23.00 ble restaurantdøren åpnet. Det ble løsnet skudd, og fire kurdiske eksilpolitikere ble liggende blødende og døende på gulvet.

Under rettsaken ble en iraner som arbeidet i Berlin pekt ut som hovedmannen. Men han hadde flere medhjelpere som også ble dømt, en iransk etterretningsoffiser og en libaneser ble dømt for mordet, og to andre libanesere for medvirkning. At en etterretningsoffiser fra Iran var blant de dømte viser tydelig hvem som stod bak attentatet, og under rettsaken fortalte da også en tidligere medarbeider og president, Abol Hassan Bani Sadr, da i eksil, at drapene var foretatt etter personlig ordre fra Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei.

I dag er en iraner og en libaneser siktet i Nygård saken, og nylig ble en alvorlig terrorhandling mot et møte arrangert av en iransk eksilbevegelse, der flere europeiske politikere var til stede, avverget, ifølge Israels statsminister Benjamin Netanyahu takket være informasjon fra den israelske etterretningstjenesten Mossad. En iransk etterretningsoffiser var blant de arresterte.

Iran drev terror på 90-tallet. Iran driver terror i dag. Den har rettet seg mot jødiske mål, siden Israel er utpekt som landets hovedfiende, mot personer som var involvert i utgivelsen av Salman Rushdies bok Sataniske Vers, og mot eksiliranere. Det er avdekket ved flere anledninger, og nå sist i forbindelse med arrangementet til eksilorganisasjonen, at terroren hele tiden har hatt et fast mønster: Den utføres av representanter fra Revolusjonsgarden, den øverste religiøse lederens egen sikkerhetsstyrke, og samarbeidspartnere i Hizbollah, den sjiamuslimske libanesiske terrorbevegelsen som styres av Iran. Det skjer med hjelp av iranske etterretningsoffiserer og i samarbeid med ambassadene.

Attentatet på restaurant Mykonos var bare ett av flere terrorangrep på 90-tallet. Og terroren mot eksilorganisasjonen bare ett av flere terrorangrep de siste årene. At Iran med hjelp av Hizbollah har hatt en finger med i attentatet mot William Nygaard kan ikke overraske noen. Irans terrorhandlinger bør få konsekvenser, også for Norges håndtering av terrorstaten.»