Vil gi fredspris til en av verdens mest brutale diktatorer

Kommunist-Kina under Xi Jinpings ledelse har gjenopptatt tradisjonen fra den avdøde diktatoren Mao Tse Tung og innført politiske omskoleringsleirer. Der dør mange på grunn av trangboddhet, sykdommer og mangel på mat. Demokratiforkjempere og personer som argumenterer for bedre sosiale forhold for minoritetsgrupper er dømt til livstid i fengsel. Fanger blir torturert. Der advokater blir fengslet.

Kontrollene med sosiale medier er fullstendig. Personer fra minoritetsgrupper som ringer familiemedlemmer i utlandet risikerer å bli straffet. Snakker de med utlendinger risikerer de å bli fengslet som spioner. Indre organer blir operert ut fra både levende og døde fanger, også politiske fanger.

“Bak de kraftige innstramningene og en politikk mot minoriteter og opposisjonelle som minner stadig mer om Nord Kora står president Xi Jinping. Nå foreslås han som vinner av Nobels Fredspris av en tidligere stortingsrepresentant fra Høyre, Thore Vestby.  Kanskje ikke overraskende etter at regjeringspartiene har slikket ryggen til et av verdens mest bestialske diktaturregimer de siste årene. Men like fullt grotesk,” skriver Jan Simonsen, som er medlem av sentralstyret i Demokratene i Norge. Han fortsetter:

Vestby befant seg i Kina da han offentliggjorde sitt forslag. Der vanker det nok mange middager i årene fremover. Diktaturene setter pris på sine løpegutter. Før var det Pål Steigan, Sigurd Allern og Trond Øgrim i Arbeidernes Kommunistparti/marxist-leninistene som ble hedret og klappet på skuldrene. I dag har de veket plass for Høyre-politikere.

Unnskyldningen den ukjente Høyre-representanten bruker for å fremme et forslag som fører til øredøvende applaus i verdens kanskje nest verste diktatur er et initiativ fra Xi Jinping som innebærer økt handel med landene langs den gamle Silkeveien fra Europa til Kina.

Den mest kjente byen langs Silkeveien er, og var også historisk, Kashgar. Silkeveiens karavaneruter fra østre Kina, nord og sør for Taklamakanørkenen, møttes her. Kashgar er plassert i det tidligere Øst Turkistan, som i dag utgjør den kinesiske provinsen Jinjiang. Det er i dette området den kommunistiske undertrykkelsen til Høyre-politikerens fredspriskandidat er verst. Området ble i 1948 befolket av tilnærmet 100 prosent etniske uigurer, en sentralasiatisk folkegruppe. I dag utgjør de kun rundt halvparten av befolkningen, etter at kineserne har pøst inn etniske kinesere, som for den uiguriske urbefolkningen er et fremmedkulturelt folkeslag.

For å rive ned urbefolkningens nasjonale identitet og kulturelle tradisjoner har Xi Jinping, som hylles av Thore Vestby, de siste årene sendt nærmere en million av dem til omskoleringsleirene, under forhold som har fått eksiluigurer til å kalle leirene naziliknende. Det initiativet han vil gi diktatoren fredsprisen for innebærer en infrastruktur gjennom det området som uigurene mener er et okkupert område i likhet med Tibet, som vil gjøre det enklere enn tidligere å pøse inn nye horder med kinesere og minimalisere den uiguriske befolkningen.

For Høyre-politikeren betyr det åpenbart ingenting at demokratiforkjempere i Kina hyler av smerte under tortur i kinesiske fengsler, at fanger får fjernet kroppsdeler, eller at uigurer dør under trengselen i omskoleringsleirene. For Xi Jinping fremmer jo handel. Og det synes å bety alt for Høyre, Norge business-parti fremfor alle. Pengene først, moralen sist. Thore Vestby er sikret sin kinamat og sin applaus: «hipp hipp hurra for diktatoren. Vi hever våre champagneglass. Skål»

https://www.youtube.com/watch?time_continue=64&v=TJ5A0TdEzjI