Reidar Fuglestad: Holder prognosen for besøkstallene til kunstsiloen?

Reidar Fuglestad: Holder prognosen for besøkstallene til kunstsiloen?Reidar Fuglestad: Holder prognosen for besøkstallene til kunstsiloen?

De aller fleste i Kristiansand, Søgne og Songdalen husker sikkert tallene “om de tenker etter” fra budsjettene som Sørlandets kunstmuseum (SKMU), presenterte for Kristiansand bystyre for noen år siden som var selve grunnlaget for den økonomiske støtten, der de “rett og slett” kalkulerte med hele 270.000 årlig besøkende til kunstsiloen, når vi går inn i det 3-driftsåret. Dette tallet er for å si det forsiktig: Relativt høyt, selv for Reidar Fuglestad, er dyktig og hopper høyt.

Skulle SKMU få rett, så vil det gjøre kunstsiloen til et av de mest besøkte kunstmuseum i hele Europa. SKMU har ved flere anledninger uttalt via media at besøkstallene er ambisiøse og oppnåelige. De lærde strides om dette har substans eller er oppblåste tall. Men om noen år til, så vil heldigvis svaret foreligg. Men dersom vi legger til grunn at det kommer 270.000 besøkende. Har Kristiansand kapasitet til å imot alle disse “kunstelskerne” fra Norge og hele verden? Er dette tenkt på?

For å få svar på dette viktige spørsmålet, så har vi måtte forholde oss til konkrete tall. Folk i bransjen sier at Kristiansand har en hotellkapasitet på ca 1.300 hotellrom, og det er ca 15 hoteller i Kristiansand sentrum. Det tilsvarer en måneds kapasitet på 39.000 rom ( 1.300 * 30 ). Hotell belegget i Kristiansand ligger på ca 60 % i snitt gjennom året, med en topp på ca 90 % i sommermånedene: Juni, Juli og August.

Med dette tallgrunnlaget så er det bare å sette seg ned å se på tallene, og forsøke å finne ut om Kristiansand har kapasitet til å å ta imot 270.000 årlig besøkende som skal besøke kunstsiloen. Etter å ha lest mange og lange dokumenter om kunstsiloen, så er vårt etterlatte inntrykk at ledelsen i SKMU har ambisjoner om å satse på kulturturisme. Kultur turister er typisk ofte litt godt voksne mennesker som besøker kultur attraksjoner uten småbarn med på slep. Men det finnes heldigvis også småbarnsfamilier blant kultur turister.

Så her er regnestykket som vi mener vanskelig går opp: Ca 70 % av kunstsiloen sine besøkende gjester har behov for overnatting. De resterende 30% har jeg i min kalkulering regnet med at enten sover på et cruiseskip, i en bobil, campingvogn, telt , airbnb eller bor typisk på Sørlandet og ikke har behov for overnatting. Dersom man tar høyde for at 70 % av de besøkende skal ha overnatting, så sitter man igjen med 189.000 overnattingsgjester pr år.
Videre har jeg tatt høyde for at 60 % av kunstsiloen sine gjester kommer i månedene juni, juli og august, og de resterende 40 % er spredd utover resten av året.

Det betyr at hotellene i Kristiansand trenger en overnattings kapasitet på 113.400 overnattinger i Juni, Juli og August for å dekke overnattings behovet alene KUN til kunstsiloen sine gjester. Dersom jeg beregner at det sover i snitt 1.5 personer pr rom så er det 75.600 rom som er behovet hver sommer ( juni, juli og august ).

Det tok meg ikke lange tiden å finne ut at ved et ekstra behov på 75.600 rom i sommer månedene så er konklusjonen at Kristiansand – ikke har kapasitet til de tilreisende kultur turistene som er i Kristiansand for å se på kunstsiloen. Det skyldes at jeg nå vet i månedene juni, juli og august så er det normalt sett KUN 10 % ledig kapasitet igjen av den totale hotell kapasiteten i byen.

Hvilket betyr at man kun har en ledig kapasitet på 3.900 ledige rom hver måned i månedene juni, juli og august. Tilsvarende 11.700 rom fordel over sommeren ( juni, juli og august ). Regnestykket blir da som følger:
Kunstsiloen sine gjester har behov for 75.600 rom i Juni, Juli og August. Ledig kapasitet er 11.700 rom.
Vi er dermed i manko på hele 63.900 rom i perioden juni, juli og august. Tilsvarende 21.300 rom pr måned.
For å dekke den etterspørselen så trenger vi i sommer månedene hele 8.2 NYE gjennomsnittlig hoteller.

Det vil “helt sikkert” være en del som vil kjøre til nabokommunene for å overnatte – og bra er det. Men også her er belegget svært høyt om sommeren, og det er faktisk ikke så sikkert at de vil finne rom her heller. Det skal bli svært interessant om det i dag jobbes med å bygge nye hoteller for å dekke denne etterspørselen. Derfor vil vi avslutningsvis utfordre deg, Reidar Fuglestad, til å gi tilsvar på vårt regnestykke – og våre spørsmål. Tar du den Reidar, eller?

 
 
 
Vidar Kleppe - Demokratene
Vidar Kleppe
Bystyrerepresentanter for Demokratene i Nye Kristiansand

Publisert av Tor-Andre Hopen
Følg oss på facebook

 
 
Politikk Konservatisme Nasjonalisme Valg2021 Valg2023 Stortingsvalg Fylkestingsvalg Kommunevalg EØS EU ACER Schengen NeiTilEU NeiTilEØS NeiTilSchengen NeiTilACER Innvandring Islam StoppIslam #